SMART τρόποι για να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους - Κεντρική Εικόνα

SMART τρόποι για να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους

Αποφάσισα να αναφερθώ στη μέθοδο SMART  επί ευκαιρίας κάποιου τηλεφωνήματος που έλαβα πριν από λίγες μέρες από μια πολύ γλυκιά κυρία η οποία ακουγόταν απελπισμένη με τα παραπανίσια κιλά και συνάμα απεγνωσμένη που δεν καταφέρνει να παραμείνει συγκεντρωμένη στο πλάνο της. Το τηλεφώνημα διήρκησε αρκετή ώρα και σκέφτηκα να ρωτήσω το εξής  – «Έχετε θέσει ποτέ ρεαλιστικούς στόχους;» Δεν πήρα απάντηση, και άρχισε πάλι να μου λέει για τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο. Αν δεν έχεις ένα συγκεκριμένο – ξεκάθαρο στόχο «κινδυνεύεις» να χαθείς στην πορεία της διατροφικής αλλαγής. Οι στόχοι S.M.A.R.T είναι ένας εύχρηστος οδηγός οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε στόχος που θέτουμε έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τον πετύχουμε. Οι στόχοι μας χρειάζεται να είναι:

  • Specific – Συγκεκριμένος: Για παράδειγμα θέστε ως στόχο ότι «θα τρώω 1 φρούτο καθημερινά», αντί να πείτε « πρέπει να τρώω περισσότερα φρούτα»
  • Measurable – Μετρήσιμος: Οι μετρήσιμοι στόχοι βοηθούν να ελέγξετε την πρόοδο σας. Θα πείτε για παράδειγμα « Θα τρώω 1 φρούτο μετά το γεύμα μου»
  • Achievable – Εφικτός: Βάλτε μικρούς στόχους για να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα μπορεί να θέσατε ως κύριο στόχο να μειώστε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε ή του ποτού που πίνεται. Μπορείτε να ξεκινήσετε μειώνοντας την ποσότητα που φαγητού που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ως σνακ.
  • Realistic – Ρεαλιστικός:   Οι στόχοι που θέτουμε πρέπει να είναι επιτεύξιμοι βάση τις δυνατότητες και τη θέληση της παρούσας στιγμής. Όταν ο στόχος μας είναι ρεαλιστικός έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί. Για παράδειγμα, ένας στόχος απώλειας 3 kg λίπους τη βδομάδα δεν είναι ρεαλιστικός. Ενώ ο στόχος απώλειας 1 kg λίπους τη βδομάδα με τη βοήθεια γυμναστικής και διατροφής είναι εφικτός και ρεαλιστικός.
  • Time- bound – Χρονικά μετρήσιμος: Θέστε όρια στον εαυτό σας, στα οποία θα πρέπει να βελτιώστε τους στόχους που θέσατε, Αν προσπαθήσετε να αλλάξετε συνήθειες μιας ζωής τότε πρέπει να είστε «επιεικείς» με τον αυτό σας δίνοντας του περισσότερο χρόνο για να τους πετύχετε.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy