Εσύ πόσα γνωρίζεις για το φαγόπυρο; - Κεντρική Εικόνα

Εσύ πόσα γνωρίζεις για το φαγόπυρο;

Το φαγόπυρο ή το γνωστό "μαύρο σιτάρι", ανήκει στα γνωστά σε όλους ψευτοδημητριακά.

Είναι γνωστό στις ασιατικές χώρες με επιστημονική ονομασία Fagopyrum Esculentum. Ουσιαστικά είναι ένας σπόρος, οι  κόκκοι του είναι συνήθως καφέ και ακανόνιστου σχήματος.

Το φαγόπυρο έχει γίνει δημοφιλής υπερ-τροφή και αποδειχθεί ότι παρέχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Είναι μεγάλης περιεκτίκοτητας σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και σε  ισχυρά αντιοξειδωτικά. Δεν έχει γλουτένη επομένως αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα με ευαισθησία και δυσανεξία στην γλουτένη.  

Το φαγόπυρο περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών κυρίως λιγνίνη και κυτταρίνη, καθώς επίσης και ποσότητα ανθεκτικού αμύλου, βελτιώνοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Λόγω ενός καλά ισορροπημένου προφίλ αμινοξέων, η θρεπτική αξία της πρωτεΐνης στο φαγόπυρο είναι πολύ υψηλή. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αμινοξέα όπως η λυσίνη και αργινίνη. Είναι πλουσιότερο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με άλλα δημητριακά όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, ο χαλκός, το ασβέστιο καθώς επίσης και σε βιταμίνες όπως η ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.

Η κατανάλωση του φαγόπυρου έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει και συμβάλει την υγεία του θυρεοειδούς, των οστών, μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης  και την υγεία της καρδιάς.

100γρ ψημένο φαγόπυρο δίνει:

  • 90 θερμίδες
  • 5 γρ. πρωτεΐνης.
  • 20 γρ. υδατάνθρακες εκ των οποίων οι φυτικές ίνες  3 γρ. φυτικών ινών
  • 0.5 γρ. λιπαρά

Το φαγόπυρο στο τραπέζι σου

Το φαγόπυρο, έχει αρχίσει να πρωταγωνιστεί στο τραπέζι λόγω της καλής διατροφικής του αξίας και έχει εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας!

Μπορείς να βρεις τους σπόρους του φαγόπυρου, ωμούς ή ψημένους, ολόκληρους ή αλεσμένους, σε μορφή αλευριού ή σε νιφάδες. Το φαγόπυρο βράζεται σε αναλογία 2:1, δηλ. 2 φλ. νερό προς 1 φλ. φαγόπυρο. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες, σε γιαούρτι, σε όσπρια ακόμα και σε μαγειρευτά φαγητά.

Μερικές ιδέες για να εντάξεις εύκολα το φαγόπυρο στην καθημερινότητα σου:

  1. Μπάρες με φαγόπυρο και αμύγδαλα
  2. Σαλάτα με φαγόπυρο, πιπεριές, ντοματίνια, φέτα και ελιές 
  3. Μπισκότα με φυστικοβούτυρο, φαγόπυρο και μπανάνα
  4. Γεμιστά με φαγόπυρο, κιμά και λαχανικά 
  5. Χοιρινό με φαγόπυρο σε κόκκινη σάλτσα με μανιτάρια
  6. Γιαούρτι με φαγόπυρο, σταφίδες, μήλο πράσινο, κανέλα

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

Newsfeed