Μικρά και συχνά γεύματα: Είναι όντως ο καλύτερος τρόπος για αύξηση του μεταβολισμού; - Κεντρική Εικόνα

Μικρά και συχνά γεύματα: Είναι όντως ο καλύτερος τρόπος για αύξηση του μεταβολισμού;

Ακούμε αρκετά συχνά την φράση “τρώτε πιο συχνά γεύματα για να ξυπνήσετε ή να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας.” Είναι όμως τόσο εύκολο στην πράξη όσο ακούγεται;

Κατ’ αρχήν ή λέξη “μεταβολισμός” είναι ένας πολύ δημοφιλής όρος που στον επιστημονικό κόσμο θεωρείται μια πολύπλοκη σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις, όπου μετατρέπουν τις θερμίδες που καταναλώνονται από το φαγητό και τα ροφήματα σε ενέργεια, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να λειτουργεί και να παραμένει ζωντανό. Και καθώς κανείς αναφέρεται στον όρο μεταβολισμό σαν μια οντότητα, στην πραγματικότητα αποτελείται από 3 διαφορετικά σημεία:

Το βασικό μεταβολισμό που είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας, και αναλογεί περίπου στο 60-70% της ολικής ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.

Η θερμική επίδραση των τροφίμων είναι η ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της πέψης και της αποθήκευσης της τροφής, και αναλογεί στο 10%.

Την ενεργειακή κατανάλωση μέσω των δραστηριοτήτων. Είτε είναι εσκεμμένη (άθλημα ή γυμναστήριο κτλ.) είτε ακούσια / υποσυνείδητη (περπάτημα, ανεβοκατέβασμα σκάλας κτλ.), που αναλογεί περίπου στο 10-30% της ολικής ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης

Τι λέει η έρευνα;

Μια ανασκόπηση 31 μελετών του 2017, εξέτασε διάφορες έρευνες μεταξύ του 1960-2017 για το αν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός γευμάτων που πρέπει να καταναλώνονται σε 1 μέρα. Η έρευνα εξέτασε την επίδραση της συχνότητας των γευμάτων στο σωματικό βάρος και σύσταση (σωματικό λίπος και μυϊκή μάζα). Βρήκαν ότι όσο αφορά τους άντρες, μπορεί να υπάρχει ένα πιθανό προστατευτικό αποτέλεσμα με την συχνή κατανάλωση γευμάτων. Αυτή η σύνδεση δε φάνηκε στις γυναίκες.

Τι σημαίνει αυτό;

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι έρευνες που εξέτασαν είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, διαφορετικές μεθόδους και για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Επίσης τόνισαν ότι διάφορες πτυχές όπως η ποιότητα διατροφής, η άσκηση και το φύλο μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Για αυτό και είναι τόσο δύσκολο στο να έχουμε μια πλήρη και καθαρή εικόνα στο πως η συχνότητα γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό. Συνοπτικά, η ανασκόπηση συμπέρανε πως δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία μέχρι τώρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια καθαρή συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας γευμάτων και το σωματικό βάρος, λίπος ή μυϊκή μάζα.

Η συμβουλή μου

Να τρως ανάλογα με την δική σου φυσική πείνα και κορεσμό. Αν τρως πρόγευμα, και μέχρι το μεσημεριανό γεύμα πεινάς ξανά, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να φας ένα σνακ. Το σώμα μας είναι αρκετά έξυπνο, και καταλαβαίνει ότι κάθε μέρα οι ενεργειακές μας ανάγκες μας είναι διαφορετικές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μέρες μπορεί να πεινάμε πάρα πολύ, ενώ κάποιες καθόλου. Έτσι, ακούστε καλύτερα τι ζητά το σώμα σας.

 

Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy