Πάλι δίαιτα; - Κεντρική Εικόνα

Πάλι δίαιτα;

Ξυπνάς το πρωί και επισκέπτεσαι το γιατρό για το τυπικό σου check-up και τις βιοχημικές σου αναλύσεις. Επισκέπτεσαι ξανά το γιατρό για να συζητήσετε μαζί τα αποτελέσματα και ο γιατρός σου σε ενημερώνει ότι η γλυκόζη σου είναι υψηλή και τα τριγλυκερίδια στα όρια. Έπειτα σου ανακοινώνει ότι βρίσκεσαι σε μεγάλο ρίσκο για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για μια στιγμή νιώθεις ότι είναι το τέλος του κόσμου και προσπαθείς να σκεφτείς όλα τα «κακά» φαγητά που έχεις καταναλώσει το τελευταίο διάστημα.

Τώρα τι;

Ο γιατρός σου σε συμβουλεύει να χάσεις βάρος και να διορθώσεις τη διατροφή σου άμεσα. Φεύγοντας από το γραφείο του γιατρού συνειδητοποιείς ότι πεινάς. Αλλά μετά σκέφτεσαι «Τώρα είμαι πάλι σε δίαιτα…Δεν μπορώ πλέον να απολαμβάνω όλα τα αγαπημένα μου φαγητά, τέρμα οι τηγανητές πατάτες, οι γύροι, τα μπιφτέκια, το τηγανητό κοτόπουλο και η πίτσα, τέρμα και το αλκοόλ». Σε κυριαρχεί ένα συναίσθημα απογοήτευσης αφού τώρα δεν θα δικαιούσαι όλα αυτά τα «νόστιμα» φαγητά.

Σε μια κοινωνία όπως αυτή που ζούμε, μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε σε αφθονία αυτά τα τρόφιμα και σε πολύ προσιτές τιμές, συγκριτικά με τις πιο υγιεινές επιλογές .

Τα κακά νέα όμως, είναι ότι παρόλο που γευστικά μάς κερδίζουν, το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται και τόσο καλά στην κατανάλωσή τους, αφού δεν δίνουμε στο σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και απλά το βομβαρδίζουμε με περιττές θερμίδες

Αντί να λέτε συνέχεια στον εαυτό σας «Δεν μπορείς να φας αυτό το παγωτό ή αυτές τις πατάτες γιατί πλέον απαγορεύεται», πείτε στο εαυτό σας ότι μπορείτε.

Οι φράσεις «Απαγορεύεται» ή «Δεν γίνεται» συχνά συσχετίζονται με την λέξη «Δίαιτα». Αυτές οι αρνητικές φράσεις συσχετίζονται επίσης με το φάσμα των διατροφικών διαταραχών.

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε και πείτε στον εαυτό σας ότι ΜΠΟΡΕΙΤΕ να φάτε τηγανητές πατάτες, αναψυκτικά ή επεξεργασμένα έτοιμα φαγητά, αλλά ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ να μην το κάνετε.

Όσο φθηνά και αν είναι τελικά αυτά τα τρόφιμα, το να αποκτήσετε ξανά την υγεία σας κοστίζει πολύ περισσότερα.

  • Γεμίστε το πιάτο σας με φρέσκα υλικά, φρούτα και λαχανικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και καλά λιπαρά.
  • Καταναλώστε περισσότερο νερό.
  • Ξεκινήστε την άσκηση.
  • Πειραματιστείτε στην κουζίνα με μπαχαρικά και γεύσεις που σας αρέσουν, και νιώστε καλύτερα με το σώμα σας αφού του προσφέρετε όσα χρειάζεται για να είναι υγιές.
  • Κάνοντας τη σωστή διατροφή μέρος της καθημερινότητας σας, μπορείτε να απολαμβάνετε και  τα φαγητά που δεν είναι τόσο υγιεινά (μια κάθε τόσο).
  • Επιλέξτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, και το σώμα σας θα σας δικαιώσει.

 

“One bad meal doesn’t make you fat.

Just like..one good meal wont make you thin”

 

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy