Το γιαούρτι στη διατροφή μας - Κεντρική Εικόνα

Το γιαούρτι στη διατροφή μας

Το γιαούρτι όπως γνωρίζεις ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και θεωρείται μια πολύ «θρεπτική» τροφή.

Προέρχεται από βακτηριακή ζύμωση γάλακτος, και μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, αιγινό- κατσικίσιο αλλά και φυτικό από γάλα σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού ή και καρύδας. Γι αυτό το λόγο διαφέρει και σε γεύση, σε σύσταση και σε θρεπτικές ιδιότητες. Παρόλα αυτά δεν παύει να θεωρείται θρεπτικό, υγιεινό και. . . (ναι!) θεραπευτικό.

Το γιαούρτι είναι μια τροφή ελαφριά, εύπεπτη και απαρραίτηη τροφή  για όλες τις ηλικίες. Αναρωτιέσαι γιατί δεν πρέπει να απουσιάζει από τη διατροφή σου;

Έχει υψηλή διατροφική αξία

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου πηγή συζευγμένου λινολεϊκού οξέος και άλλων βασικών λιπαρών οξέων. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Β-12, Α και D.   

Πηγή «προβιοτικών»

Περιέχει ευεργετικές βακτηριακές καλλιέργειες, καθιστώντας το σημαντική πηγή προβιοτικών. Μερικές φράσεις όπως “ζωντανό”, “καλλιέργειες γιαούρτης”, δείχνουν ότι το γιαουρτι σας έχει προβιοτικά, και έτσι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου  και στην πρόληψη εντερικών λοιμώξεων.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί όπως π.χ. Lactobacillus, Bifidobacterium που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν σημαντικό όφελος στην μικροχλωρίδα του εντέρου, και όχι μόνο!

Βελτιώνει το γαστρεντερικό σύστημα 

Το “ζωντανό” γιαούρτι συμβάλει στη καταπολέμηση γαστρεντερικών διαταραχών όπως: η διάρροια,, η δυσκοιλιότητα, οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και αρκετές άλλες εντερικές νόσοι ή και συμπτώματα.

Ακόμα συστήνεται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αφού πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ή πέψη και η απορρόφηση βελτιώθηκαν, και τα συμπτώματα μειώθηκαν.Είναι ταυτόχρονα και θεραπευτικό σε άτομα με λήψη αντιβιοτικών, αφού προστατεύει πιθανή ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Διατηρεί γερά τα οστά

Μια μερίδα γιαουρτιού, περιέχει σχεδόν 300 mg ασβεστίου. Οπότε, αυτόματα καταναλώνεις το 25% των ημερήσιων αναγκών σου σε ασβέστιο. Το ασβέστιο διατηρεί και ενισχύει την πυκνότητα των οστών. Για να μην φτάσεις στο σημείο να διατρέχεις κίνδυνο οστεοπόρωσης, φρόντισε τουλάχιστον να έχεις σίγουρα μια μερίδα γιαουρτιού μέσα στην μέρα σου.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε ανθρώπους που καταναλώνουν γιαούρτι απέδειξε ότι εάν ένα άτομο αντικαταστήσει ένα ανθυγιεινό σνακ μιας μέρας με γιαούρτι, αυτό θα  βοηθήσει στο να μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει ημερησίως. Έτσι με την αντικατάσταση ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, με σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, , και σχεδόν καθόλου λιπαρά, όπως είναι το γιαούρτι, έχεις θετικά αποτελέσματα στο συνολικό βάρος του σώματος σου. 

Κατάλληλο στην ανάκαμψη των μυών

Με τη σωστή αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες, το γιαούρτι, θεωρείται ένα εξαιρετικό σνακ για την αποκατάσταση και ανάκαμψή των μυών μετά την άσκηση. Η πρωτεΐνη παρέχει τα αμινοξέα που χρειάζονται οι μύες σου για να «αποκατασταθούν» και οι υδατάνθρακες αντικαθιστούν τα χαμένα αποθέματα ενέργειας (γλυκογόνο) των μυών σου, τα οποία εξαντλούνται μετά από μια σκληρή προπόνηση. Ο καλύτερος χρόνος για να το απολαύσεις μετά την άσκηση, είναι τα 30-60 λεπτά ώστε να πετύχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Tip Διαιτολόγου: Στόχευσε στο γιαούρτι που έχει θρεπτικά συστατικά και όντος περιέχει προβιοτικά (αναφέρεται σίγουρα στα συστατικά του), και χωρίς προστιθέμενή ζάχαρη. Φτιάξε καλύτερα  εσύ το δικό σου αγαπημένο σνακ-γιαουρτιού με δικά σου υλικά όπως μαρμελάδα, μέλι, ξηροί καρποί, σπόροι όπως chia, λιναρόσποροι, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης, για να έχεις εσύ τον έλεγχο.

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

*Διάβασε συνταγή για γκρανόλα με κινόα για να συνοδεύσεις το γιαούρτι σου