Τι κι αν είναι Σεπτέμβρης και οι διακοπές έχουν τελειώσει; Τα πάρτι καλά κρατούν και μαζί τους παρέα και το αλκοόλ.
«Θα βγούμε για ένα ποτό σήμερα;» αυτή η φράση έχει ακουστεί σχεδόν σε όλες τις παρέες αλλά σίγουρα αυτό το ποτό δεν ήταν ποτέ ένα. Το αλκόολ, σε μια ισσοροπημένη διατροφή δεν απαγορεύεται, αλλά σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς κάθε πόσο καταναλώνεις ποτό και σε τι ποσότητα.
Το αλκοόλ, είναι προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων που αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από αυτές που αποδίδουν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες αλλά λιγότερες από αυτές του λίπους. Βέβαια αυτές οι θερμίδες είναι «κενές», χωρίς να έχουν κάποια θρεπτική αξία, αν εξαιρέσεις την μπύρα και το κρασί με τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που σου παρέχουν.
Οι θερμίδες (ενέργεια) τους ποικίλουν ανάλογα με το είδος του ποτού που καταναλώνεται και ανάλογα με τον αλκοολικό βαθμό και τα υπόλοιπα συστατικά. Επίσης, η περιεκτικότητα ενός ποτού, σε αλκοόλη και υδατάνθρακες διαφέρει από ποτό σε ποτό!
Η μπύρα και το κρασί περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως πολυφαινόλες, γι΄αυτό και συστήνονται περισσότερο από τους ειδικούς. Το ουίσκι, η βότκα, το ρούμι, το τζιν, δεν περιέχον υδατάνθρακες όμως η αναλογία ποτού και αναψυκτικού ή χυμού, εκτοξεύει την θερμιδική του αξία. Παράλληλα, τα κοκτέιλ που είναι ένας συνδυασμός διαφορετικού ποτού με βάση τη ζάχαρη, το σιρόπι, φρούτα, χυμούς ή αναψυκτικά, είναι από μόνα τους μια βόμβα θερμίδων που πρέπει να περιορίζεις περισσότερο την κατανάλωση τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η μερίδα που αντιστοιχεί για τη γυναίκα είναι 1 μονάδα αλκοολούχου ποτού και 2 μονάδες για τον άνδρα σε ημερήσια βάση.
Ρίξε μια ματιά στα πιο κάτω ποτά και την αναλόγια τους σε θερμίδες για να έχεις μια γενική εικόνα στο τι μπορείς να καταναλώνεις με μέτρο:
Τι να προσέξεις:
Απόφυγε σίγουρα την καθημερινή αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ.
Μερικές μέρες είναι απαραίτητο να έχεις εντελώς αποχή από το αλκοόλ, για να μην φτάσεις σε σημείο εθισμού και εξάρτησης.
Μην πέφτεις στην παγίδα των “shots”, τα γνωστά μικρά κεράσματα που είναι σίγουρα «παγίδες» σε μια έξοδο για να βγεις σίγουρα εκτός με τις ποσότητες.
Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy