Πίσω στο σχολείο: Διατροφικές οδηγίες για τη νέα σχολική χρονιά - Κεντρική Εικόνα

Πίσω στο σχολείο: Διατροφικές οδηγίες για τη νέα σχολική χρονιά

Ήρθε ο Σεπτέμβριος και μαζί του έρχεται και η ώρα της επιστροφής στα θρανία. Το κλειδί για να μπορέσουν οι μαθητές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής από τους μαθητές καθώς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και η διατροφική εκπαίδευση ξεκινά από αυτούς. 

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να μην ξεχνάνε:

Tη σημασία του προγεύματος

Είναι πολύ σημαντικό το πρωινό γεύμα να μην παραλείπεται, καθώς είναι το γεύμα της ημέρας που θα δώσει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, βοηθώντας τα έτσι να έχουν περισσότερη διάθεση και να είναι πιο συγκεντρωμένα κατά την ώρα των μαθημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση και συγκέντρωση. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γάλα μαζί με δημητριακά ή βρώμη και ένα φρούτο της επιλογής σας ή ακόμη μπορεί να είναι ένα τόστ με γαλοπούλα, τυρί και κάποιο λαχανικό όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγουράκι. 

Την ανάγκη ύπαρξης ενδιάμεσων γευμάτων στο σχολείο

Η κατανάλωση των σνακ θα εφοδιάσει τα παιδιά με την ενέργεια που χρειάζονται για την υπόλοιπη ημέρα. Είναι καλύτερο για τους μαθητές να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο κάτι προετοιμασμένο από το σπίτι, όπως σάντουιτς ή τοστ, σπιτική τυρόπιτα, μπάρα δημητριακών, ακόμα και φρούτα εποχής. Η παράληψη των ενδιάμεσων γευμάτων μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά ανεξέλεγκτη πείνα με αποτέλεσμα στο επόμενο γεύμα να φάνε μεγάλες ποσότητες φαγητού. 

Την ανάγκη επαρκούς ενυδάτωσης

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντική. Κατά  την  παιδική  ηλικία,  ο  κίνδυνος αφυδάτωσης είναι πιο αυξημένος. Μια καλή ιδέα είναι οι γονείς, να δίνουν καθημερινά στο παιδί τους ένα παγουράκι ή μπουκαλάκι νερό ώστε να το καταναλώνει στο διάλειμμα στο σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η κατανάλωση νερού από το παιδί και να το κρατά ενυδατωμένο. Η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βελτιώσει την γνωστική λειτουργία των παιδιών.

Τον περιορισμό στις λιχουδιές

Τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν και αυτά μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η απαγόρευσή τους δεν θεωρείται λύση, απλά εξηγείστε στα παιδιά σας πως είναι σημαντικό να τα καταναλώνουν με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση. 

Την υιοθέτηση σωματικής άσκησης

H τακτική σωματική δραστηριότητα έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις στα παιδιά, καθώς επηρεάζει τη νοητική, τη συναισθηματική και τη σωματική υγεία τους.

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA

Newsfeed