Κουρκουμάς: Το ισχυρό μπαχαρικό με τις μαγικές ιδιότητες - Κεντρική Εικόνα

Κουρκουμάς: Το ισχυρό μπαχαρικό με τις μαγικές ιδιότητες

Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως κιτρινόριζα, είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό κουρκούμη και συνήθως χρησιμοποιείται στην ασιάτικη κουζίνα, ιδιαίτερα στο μείγμα μπαχαρικών κάρυ. Η ρίζα του κουρκουμά είναι ευρέως γνωστή κυρίως στην ιατρική καθώς περιέχει κουρκουμίνη η οποία χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει χρώμα σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά.

Η κουρκουμίνη έχει λάβει παγκόσμια προσοχή για τα πολλαπλά της οφέλη για την υγεία και υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο μπαχαρικό που να τεκμηριώνουν τα οφέλη. Μερικές από τις ιδιότητές του αναγράφονται πιο κάτω.

  • Ώς αποτέλεσμα της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδεις του δράσης ο κουρκουμάς μπορεί να:
  1. Περιορίσει την οξείδωση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τη συσσώρευση πλάκας και το σχηματισμό θρόμβων, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
  2. Καθαρίσει της ελεύθερες ρίζες μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες.
  3. Βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου.
  4. Βελτιώσει την ηπατική λειτουργία καθώς προστατεύει από τοξικές ουσίες.
  5. Συμβάλει στην καλή πέψη.
  6. Μειώσει την φλεγμονή και κατά συνέπεια τους πόνους αλλά και την επιδείνωση που οι άνθρωποι με αρθρίτιδα αισθάνονται στις αρθρώσεις τους.  
  7. Μειώσει και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
  8. Βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.
  9. Βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η απορρόφηση του κουρκουμά από τον οργανισμό μας είναι πολύ χαμηλή, για αυτό τον λόγο συστήνεται να συνδυάζετε την κουρκουμίνη με μαύρο πιπέ και συγκεκριμένα στοεαλληλεπιδρτην κουρκουμρι το οποίο αυξάνει κατά πολύ την απορρόφησή του κουρκουμά από τον οργανισμό.

Καλό είναι άτομα που λαμβάνουν οποιουδήποτε είδους φαρμακευτική αγωγή να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πρωτού ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τον κουρκουμά, ώστε να βεβαιωθούν πως δεν θα επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο η αγωγή τους. 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA