Κιμάς σόγιας: Έχεις ξανακούσει γι' αυτόν αλλά δε γνωρίζεις περισσότερα; - Κεντρική Εικόνα

Κιμάς σόγιας: Έχεις ξανακούσει γι' αυτόν αλλά δε γνωρίζεις περισσότερα;

Τον έχεις δει στα ράφια του σουπερμάρκετ. Μπορεί να τον είδες σε μενού χορτοφαγικών εστιατορίων. Ή μπορεί να άκουσες από vegan ή vegetarian φίλο σου, ότι μαγείρεψε vegan κανελόνια με κιμά, μούρλια! Και αναρωτιέσαι. Τί είναι τέλος πάντων αυτός ο κιμάς σόγιας με τον οποίο μαγειρεύουν όλοι τον τελευταίο καιρό; Αφού σε τρώει η περιέργεια και διστάζεις ακόμα να αγοράσεις μια συσκευασία για να πειραματιστείς στην κουζίνα σου, συνέχισε να διαβάζεις και θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Και ποιος ξέρει, μπορεί η επόμενη λίστα σου για το σουπερμάρκετ, να γράφει και κιμά σόγιας.

Τι είναι ο κιμάς σόγιας;

Ο κιμάς σόγιας είναι ένα υποπροϊόν του σογιάλευρου, που προκύπτει έπειτα από την αφαίρεση του σογιέλαιου. Είναι μια σχετικά οικονομική εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, τόσων ώστε να μπορεί να αναμετρηθεί με το ίδιο το κρέας. Μαγειρεύεται γρήγορα και -λόγω του ότι συσκευάζεται εντελώς αποξηραμένος- διατηρείται στο ράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μαγειρεμένος, ο κιμάς σόγιας θυμίζει αρκετά τον ζωϊκό κιμά λόγω της υφής του, ενώ με τα ανάλογα πρόσθετα γεύσης (μπαχαρικά, αρωματικά κ.λ.π.) μπαίνει σε όλες τις συνταγές όπου θα έμπαινε κανονικός κιμάς.

Σε ποιους απευθύνεται;

Ο κιμάς σόγιας είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής σε vegans και vegetarians εδώ και αρκετές δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και από το ευρύ κοινό που -ενώ δεν έχει συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς- ευαισθητοποιείται σε ό,τι έχει να κάνει με την μείωση κατανάλωσης του κρέατος. Με απλά λόγια, ο κιμάς σόγιας είναι για όλους: όπως οι πατάτες και οι μελιτζάνες (επίσης vegan τροφές). Τώρα αν θα σου αρέσει, έχει να κάνει με τα προσωπικά σου γούστα.

Έχει διατροφικά οφέλη;

Ο κιμάς σόγιας θεωρείται πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, που -όσο να ‘ναι- ως συστατικό αποτελεί πρόκληση για vegans και vegetarians (και όσους αποφεύγουν το κρέας). Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα λιπαρά γαλακτοκομικά, παρέχει τις πρωτεΐνες χωρίς την υψηλή χοληστερόλη. Έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα αμινοξέα, βιταμίνη Β, σίδηρο και μαγνήσιο. Γενικά, όπως όλα τα γιαούρτια δεν είναι ίδια, έτσι και όλοι οι κιμάδες σόγιας που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι το ίδιο υγιεινοί. Σου συνιστώ να αγοράζεις πάντα βιολογικό κιμά σόγιας, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι, λακτόζη και γλουτένη. Και φυσικά, όπως ακριβώς δεν τρως ζωϊκό κιμά κάθε μέρα, έτσι και ο κιμάς σόγιας δεν είναι για κάθε μέρα. Όλα με μέτρο.

Πώς μαγειρεύεται;

Κυκλοφορούν διάφοροι κιμάδες σόγιας στο εμπόριο και κάθε συσκευασία αναγράφει πάνω της οδηγίες παρασκευής του, ώστε να είναι έτοιμος να μπει στις αγαπημένες σου κιμαδοσυνταγές. Σε γενικές γραμμές, επειδή ο κιμάς σόγιας είναι αφυδατωμένο προϊόν, χρειάζεται ενυδάτωση πριν μαγειρευτεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάποιοι κιμάδες χρειάζονται 10λεπτο βράσιμο μέσα σε νερό κι έπειτα σούρωμα και ξέπλυμα, ενώ για άλλους αρκεί ένα ολιγόλεπτο μούλιασμα σε ζεστό νερό πριν τους στραγγίξεις για να τους μαγειρέψεις. Από κει κι έπειτα, μπορείς να φτιάξεις όποια συνταγή με κιμά θέλεις.

Για να τον δοκιμάσεις και να εμπνευστείς, ξεκίνα με τα βασικά όπως με αυτή τη vegan μακαρονάδα με κοκκινιστό κιμά

 

Πηγή: Madame Ginger