Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείς έναν  Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο; - Κεντρική Εικόνα

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείς έναν Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο;

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείς έναν Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο; Τι χρειάζεται να ξέρεις και ποιοι είναι μερικοί σοβαροί λόγοι για να ζητήσεις τη βοήθεια του;

Χρέος ενός Κλινικού Διαιτολόγου είναι να ενημερώνεται και να λαμβάνει υπόψη του τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, με νέες έρευνες και στοιχεία, που αφορούν την διατροφή και την υγεία! Έτσι θα μπορεί να βασίζεται και να καθοδηγεί σωστά και κατάλληλα τα άτομα που παρακολουθεί. Στόχος του είναι η σωστή αξιολόγηση, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία διατροφικών προβλημάτων και συνηθειών, του ατόμου.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους λόγους που ίσως σε πείσουν να ζητήσεις την βοήθεια του. 

Σε ανησυχεί η υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή χοληστερόλη, ηπατικές παθήσεις ή ο καρκίνος; τότε η συμβολή του είναι απαραίτητη για να σε βοηθήσει να καταλάβεις την κατάστασή σου, να σε εκπαιδεύσει  στο είδος των τροφίμων που επιτρέπονται, στην ποσότητα και στη σήμανση της ετικέτας, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από το πρόβλημα της υγείας σου.

Έχεις γαστρεντερικά προβλήματα, ενοχλήσεις, δυσκοιλιότητά, φουσκώματα ή πόνο στο στομάχι; Ο Κλινικός Διαιτολόγος θα συνεργαστεί με το θεράποντα ιατρό προσαρμόζοντας έτσι τη διατροφή σου ώστε να μην επιδεινωθούν, αλλά να ελαττωθούν τα συμπτώματα, εντοπίζοντας και πιθανά τρόφιμα που ίσως τα προκαλούν ή τα βοηθούν ταυτόχρονα. 

Ανησυχείς για το Σακχαρώδη Διαβήτη; Ο Κλινικός Διαιτολόγος σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο, θα προσαρμόσει τη θεραπεία ή ακόμα και τη δόση της ινσουλίνης όπου χρειάζεται και  θα σε εκπαιδεύσει στις διαβητικές ανταλλαγές προτείνοντας το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Σε προβληματίζει το παιδί, το φαγητό και οι συνήθειες του; Τότε μαζί και με το παιδί, βρίσκει λύσεις και ιδέες φτιάχνοντας του ένα πρόγραμμα διατροφής πάντοτε με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, για παιδιά.

Χρειάζεσαι απώλεια ή αύξηση του βάρους; Σίγουρα, μπορεί να σου προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής με βάση τις δικές σου ανάγκες, χωρίς στερήσεις και με την απαραίτητη διατροφική εκπαίδευση που χρειάζεσαι.

Προσπαθείς να μείνεις έγκυος, είσαι έγκυος ή θηλάζεις; Με τον κλινικό διαιτολόγο θα καλύψεις τις απαιτούμενες ανάγκες σου και θα λάβεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο το νεογέννητο να έχει προβλήματα ανάπτυξης.

Αντιμετωπίζεις προβλήματα δυσανεξίας ή έχεις αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο ή είσαι χορτοφάγος; Με καλή συνεργασία μπορείς να αντικαταστήσεις σημαντικές ομάδες τροφών, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα σου χωρίς τον κίνδυνο ελλείψεων σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Γυμνάζεσαι ή θέλεις να βελτιώσεις την απόδοσή σου σε αθλητικές δραστηριότητες; Με βάση τις απαιτήσεις του αθλήματος και τον στόχο που επιθυμείς, ο κλινικός διαιτολόγος θα βοηθήσει να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου και να αυξήσεις την μυϊκή σου μάζα πετυχαίνοντας και τα επιθυμητά ποσά ποσοστιαίου λίπους ανάλογα.

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy