Κινόα: Πώς και γιατί να την εντάξεις στη διατροφή σου - Κεντρική Εικόνα

Κινόα: Πώς και γιατί να την εντάξεις στη διατροφή σου

Κινόα, το πλέον «διάσημο» ψευτοδημητριακό που λατρεύουν πλέον αρκετοί αφού δεν λείπει σχεδόν ποτέ από την κουζίνα τους. Το ήξερες ότι ανήκει στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, γιατί δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία; Η κινόα είναι ψηλή σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τους περισσότερους σπόρους. Αποτελεί  μια άριστη επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, κοινή πάθηση ως κοιλιοκάκη, αφού δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. 

Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο φλοιό της.

Η κινόα θεωρείται μια "πλήρης" πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι εξαιρετικά υψηλή σε λυσίνη, η οποία συνήθως λείπει από το φυτικό βασίλειο καθώς επίσης και σε μεθειονίνη και ιστιδίνη, καθιστώντας την μια εξαιρετική φυτική πρωτεϊνική πηγή. Η ποιότητα της πρωτεΐνης που περιέχεται στην κινόα,  μπορεί να συγκριθεί με την καζεΐνη, την πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ως τρόφιμο ολικής άλεσης και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού, δημιουργώντας  πιο έντονα το αίσθημα της πληρότητας.

Η κινόα παρέχει επίσης ανθεκτικό άμυλο, το οποίο τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτηρίδια στο έντερο, προάγοντας το σχηματισμό λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, βελτιώνοντας την υγεία των εντέρων και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας.

Είναι αρκετά ωφέλιμη, πλούσια σε συγκεντρώσεις Σιδήρου (Fe), Μαγνησίου(Mg), Καλίου(K), Ασβέστιου(Ca), Φωσφόρου(Ph), Φυλλικού Οξέος(Β9), Βιταμίνης Ε και ένα επίσης  άριστο αντιοξειδωτικό.  Περιέχει σημαντικές ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Η κινόα μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα επίπεδα  σακχάρου στο αίμα.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα (185γρ.) περιέχει:

  • 222 θερμίδες
  • 39γρ. υδατάνθρακες, εκ των οποίων 5 γρ. φυτικές ίνες
  • 3,6 γρ. λίπους, εκ των οποίων 0 γρ. κορεσμένα και trans-λιπαρά
  • 8γρ. πρωτεΐνη

Η κινόα στο τραπέζι σου….

Η κινόα έχει μια τραγανή υφή, με σχετικά ουδέτερη γεύση. Συνήθως βράζει και καταναλώνεται ως χυλός, προστίθεται στο πρωινό, σε σαλάτες, ή ως συνοδευτικό.

Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που λέγεται σαπωνίνη, ώστε να διώχνει τα παράσιτα και επειδή αυτό δημιουργεί μια πικρή γεύση, είναι πολύ σημαντικό πριν την χρησιμοποιήσεις να την ξεπλύνεις καλά, με άφθονο νερό και να την σουρώσεις μετά από κάθε ξέπλυμα και μετά να την βράσεις.

Μερικές ιδέες για να την εντάξεις εύκολα στην καθημερινότητα σου:

1. Σαλάτα με κινόα, αβοκάντο και πολύχρωμες πιπεριές

2. Αραβική πίττα ή wrap με κινόα, γουακαμόλε, ντοματίνια, γιαούρτι & κοτόπουλο 

3. Ταμπουλέ με κινόα, σολομό/γαρίδες και ντοματίνια & μαϊντανό

4. Γιαούρτι με κινόα, φρούτα, μέλι & καρύδια 

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy