Μάθε πώς θα ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου - Κεντρική Εικόνα

Μάθε πώς θα ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου

Όλοι, κατά διαστήματα, έχουμε διάφορες σκέψεις όπως, τι θα κάνω για να βελτιώσω τον μεταβολισμό μου, δεν καίω όσες θερμίδες θα έπρεπε, δεν χάνω εύκολα βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός μας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, οι ορμόνες, συνεχής δίαιτες και μυϊκή μάζα.

Εδώ, λοιπόν, σου έχω κάποια tips που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου.

Μην παραλείπεις το πρωινό σου

Ναι ναι, όλοι το ακούσαμε αυτό και ακόμη δεν έχουμε καταλάβει το γιατί. Μελέτες, έχουν δείξει πως τρώγοντας πρωινό αυξάνεται κατά 10% ο μεταβολισμός μας σε ηρεμία. Αυτό σημαίνει πως ενώ εμείς αναπνέουμε και ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, ο μεταβολισμός μας καίει περισσότερες θερμίδες με τη πρόσληψη πρωινού.

Βάλε την βιταμίνη Β στη ζωή σου

Η βιταμίνη Β είναι σημαντική για την μετατροπή των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος) σε ενέργεια. Η βιταμίνη Β υπάρχει σε διάφορα λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο και επίσης στο ψάρι και τα αυγά. Ωστόσο, προσοχή στην ποσότητα της βιταμίνης Β αφού υπερβολικές δόσεις προκαλούν παρενέργειες.

Μικρά και συχνά γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι πολύ σημαντικά για τον μεταβολισμό μας. Αυτό γιατί ο ανθρώπινος μεταβολισμός μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί μικρά γεύματα αντί μεγάλα. Για παράδειγμα, εάν στην ημέρα φάμε 2 μεγάλα γεύματα τότε αυτό θα μειώσει αισθητά τον μεταβολικό μας ρυθμό. Καλό θα ήταν να τρώμε 6 γεύματα μέσα στην ημέρα ώστε να ρυθμίζεται ο κορεσμός και η πείνα μας.

Άσκηση

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την εγρήγορση του μεταβολισμού μας γιατί αυξάνει την ενεργειακή μας δαπάνη. Η άσκηση ΗΙΙΤ, γνωστή και ως άσκηση υψηλής έντασης διαλειμματική, βοηθά στην καύση λίπους σε σύγκριση με άλλου είδους άσκηση. Δηλαδή, η καύση λίπους δεν θα είναι η ίδια κάνοντας διάδρομο ή περπάτημα.

Εξαντλητικές Δίαιτες

Ο περιορισμός θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός μας θέλει να είναι πάντα σε μια ισορροπία. Με το να μειώνουμε σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων μας, επιβραδύνεται και ο μεταβολισμός μας. Είναι σημαντικό, να είστε προσεκτικοί όσο αφορά την υγεία σας γι’ αυτό και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν Κλινικό Διαιτολόγο.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καψαικίνη, το ενεργό τους συστατικό, αυξάνουν τον μεταβολισμό.

Νερό με λεμόνι

Όλοι έχουμε ακούσει ότι πίνοντας 1 ποτήρι νερό με λεμόνι μόλις ξυπνήσουμε αφυπνίζει τον μεταβολισμό μας και έτσι βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτό είναι τίποτα άλλο παρά ένας μύθος. Δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, ωστόσο αν κάποιος το προτιμά δεν είναι κάτι κακό αφού προσφέρει ενυδάτωση.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, ο μεταβολισμός σας θα είναι σε εγρήγορση. Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως ο μεταβολισμός μας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες γι’ αυτό καλό θα ήταν για καλύτερο έλεγχο να απευθυνθείτε σε έναν Διαιτολόγο.

Σταύρη Κλεάνθους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, MSc
KLEANTHOUS NUTRITION & LIFESTYLE
Τηλ. +357 25 388820
Email. stavrie@kleanthousnutrition.com
Facebook. @kleanthousnutrition
Instagram. @kleanthous_nutrition