7+1 λόγοι που πρέπει να εντάξεις το αβοκάντο στη διατροφή σου - Κεντρική Εικόνα

7+1 λόγοι που πρέπει να εντάξεις το αβοκάντο στη διατροφή σου

Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο καθώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα που αποτελούνται από υδατάνθρακες, αποτελείται κατά βάση από λιπαρά (80%). Αυτό που δεν ξέρει η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου είναι πως το αβοκάντο διαθέτει το καλό λίπος αυτό που μειώνει τη χοληστερίνη. Βέβαια, καλό ή κακό, το λίπος έχει πάντα 9 θερμίδες το γραμμάριο. Οι θερμίδες φυσικά κι έχουν σημασία για κάθε τρόφιμο που περιλαμβάνεται στη διατροφή μας αλλά αυτό που μετράει τελικά είναι το σύνολο των θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας.

Το αβοκάντο μπορεί να έχει πολλές θερμίδες αλλά έχει και πολλά οφέλη και επιβάλλεται να το εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή για τους παρακάτω λόγους:

  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο το ολεϊκό οξύ, το οποίο βρίσκουμε επίσης στο ελαιόλαδο. Τα «καλά» αυτά λιπαρά είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση καθώς προστατεύουν από καρδιαγγειακά  νοσήματα, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ μειώνουν τη συνολική χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL)
  • Περιέχει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 και μάλιστα σε ιδανική αναλογία, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς . Συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στη μείωση της αντίστασης των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης.
  • Είναι πλούσιο σε Κάλιο, μάλιστα περιέχει περισσότερο κι από την μπανάνα. Το Κάλιο είναι απαραίτητο για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των μυών και  την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα κι έτσι αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα, άρα διαχειριζόμαστε καλύτερα το βάρος μας.
  • Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, γνωστά για τη συμβολή τους στην υγεία των ματιών. Επιπλέον, περιέχει τις βιταμίνες Α, C, Κ και E που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Ο καρπός του αβοκάντο περιέχει πάνω από 20 σημαντικές βιταμίνες κάποιες από τις οποίες προαναφέραμε (Α, C, E, και ιχνοστοιχεία). Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5 και Β6, βιταμίνης Κ, φολικού οξέως. Σε μικρότερη ποσότητα περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σιδήρο.
  • Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα έχει πρωτεΐνη και μάλιστα καλής ποιότητας (περίπου 2γρ πρωτεΐνης στα 100γρ φρούτου).
  • Σε βοηθά να χάσεις βάρος. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 χώρισαν ανθρώπους σε 2 ομάδες, στην 1η ομάδα δόθηκαν οδηγίες να καταναλώσει ένα γεύμα που περιείχε αβοκάντο, ενώ η 2η να καταναλώσει παρόμοιο γεύμα χωρίς αβοκάντο. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις σχετικές με την πείνα και το κορεσμό. Τα άτομα στην ομάδα που έτρωγε αβοκάντο αισθάνθηκαν 23% πιο ικανοποιημένα και είχαν κατά 28% χαμηλότερη επιθυμία να φάνε τις επόμενες 3- 5 ώρες.

Μπορείς να το φας όλες τις ώρες. Προτίμησε να το βάλεις σε ένα καλό πρωινό για να σου χαρίσει ενέργεια για όλη μέρα, σε μια υγιεινή και θρεπτική σαλάτα ακόμα και στα ζυμαρικά σου

 

Πηγή: Diatrofi.gr