Instagram: Η τέλεια ζωή ή μια οφθαλμαπάτη; - Κεντρική Εικόνα

Instagram: Η τέλεια ζωή ή μια οφθαλμαπάτη;

Όταν πρόκειται για γυμναστήριο, υγεία και ομορφιά, το Instagram μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για έμπνευση. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι αδύνατο πάντα να δείχνουμε στα καλύτερά μας, πάντα να τρώμε προσεγμένα ή να βρισκόμαστε συνέχεια σε διάφορα εξωτικά μέρη. Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη πίεση και άγχος. Στο τέλος της ημέρας, η ‘offline’ ζωή μας είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη σημασία.

Μπορούμε να επιλέξουμε αν θα περάσουμε τις ώρες μας δείχνοντας την ζωή μας από την καλύτερη της γωνία ή να περάσουμε περισσότερο ζώντας το παρόν. Ξεκινήστε απολαμβάνοντας την ομορφιά της ζωής με ένα άτομο … ή με τον εαυτό σας! Τα καλύτερα φίλτρα είναι τα μάτια σας, οπότε σταματήστε να κοιτάζετε προς τα κάτω και δείτε τον κόσμο.

Ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε,  τα social media πλέον δεν χρησιμοποιούνται απλά ως ένα μέσο για να τα πούμε με παλιούς φίλους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγάλη επίδραση στην προσωπική μας ζωή και στις σχέσεις μας.

Το Facebook, το Instagram και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τώρα δημιουργούν έναν νέο οπτικό κόσμο όπου πολλοί άνθρωποι το θεωρούν πιο σημαντικό ακόμη και από την “offline” ζωή τους.

Το Instagram, το οποίο έχει 1 δισεκατομμύριο χρήστες ανά το παγκόσμιο, έχει εξελιχθεί από ένα απλό δίκτυο φωτογραφιών σε ένα σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Μια πλατφόρμα όπου μας ενθαρρύνει να αναδείξουμε την “Τέλεια Ζωή” μας, πολυτελείς διακοπές σε εξωτικά μέρη, το τέλειο σώμα για παραλία, υγιεινά γεύματα, επαγγελματικά μακιγιάζ και ούτω καθεξής.

Όπως και στην τηλεόραση, τα περιοδικά ή οπουδήποτε μπορούμε να εκτεθούμε δημόσια, έτσι και στα social media, όλα σχετίζονται με την προβολή της προσωπικής μας ζωής στην καλύτερη της εκδοχή.

Food bloggers, μοντέλα, personal trainers και άλλοι “influencers” ξεκίνησαν μια νέα εποχή όπου στόχος είναι το καλλίγραμμο σώμα και η προώθηση της υγείας μέσα από διάφορους «πιασάρικους» τρόπους (πράσινα τσάγια αποτοξίνωσης, πολύχρωμα smoothies κ.α). Αυτό αποτελεί πλατφόρμα έμπνευσης αφού οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν νέες υγιεινές συνταγές ή νέους τρόπους εκγύμνασης.

Τότε που είναι το πρόβλημα;

Πού είναι το κακό στο να φωτογραφίζουμε κάθε στιγμή της ζωής μας; Το jogging που κάνουμε κάθε Τρίτη στο πάρκο, το νέο μας φόρεμα, την σαλάτα με το quinoa που φτιάξαμε;  Είναι τόσο κακό;

Η απάντηση είναι: Ναι!

Αρχικά,  παύουμε πλέον να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για να εκτιμήσουμε την ομορφιά. Μια ωραία στιγμή, πρέπει πρώτα να καταγραφεί σε μία φωτογραφία και να γίνει share το επόμενο λεπτό. Η πρώτη μου σκέψη μόλις δω ένα χαριτωμένο κουτάβι – πού είναι το τηλέφωνό μου;

Γιατί να διαβάζουμε βιβλία όταν μπορούμε να κοιτάμε φωτογραφίες; Γιατί να σταματήσουμε και να απολαύσουμε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα όταν μπορούμε να το τραβήξουμε φωτογραφία, να την επεξεργαστούμε και να την κάνουμε share στο λογαριασμό μας;

Η μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι η «σύγκριση» του εαυτού μας με άλλους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι παθαίνουν εμμονή με το «καθαρό» φαγητό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή σημαντικών ομάδων τροφίμων όπως οι υδατάνθρακες. Εάν ένας γνωστός Instagrammer πει ότι “αυτό το φαγητό είναι κακό για εσάς”, πολλοί είναι αυτοί που θα το αποκλείσουν. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές όμως, δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Εάν διαβάσατε ένα post και πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από δυσανεξία στην γλουτένη, πριν αρχίσετε να πετάτε όλα τα δημητριακά πού έχετε σπίτι σας, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη διάγνωση.

Στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι μας έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα και ευθύνες. Οι περισσότεροι από τους διάσημους Instagrammers που ακολουθούμε, πληρώνονται για να δημοσιεύουν την ζωή τους και να μοιράζονται αυτά που τρώνε, τις ασκήσεις που κάνουν και ούτω καθεξής.

 

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

 

 

Βιβλιογραφία:
Computers in Human Behavior (2016).  Vol 65, Pages 1-680. [online] Available at: http://www.sciencedirect.com/science/journal/07475632/65?sdc=1 [Accessed 7 Apr. 2018].
Dobrean, A. and Pasarelu, C. (2016) Impact of Social Media on Social Anxiety: A Systematic Review. New Developments in Anxiety Disorders, Available at: (Accessed: 7 April 2018).
Pantic, I. (2014) Online Social Networking and Mental Health. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 17(10), pp. 652-657.