Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος κατά την διάρκεια των διακοπών - Κεντρική Εικόνα

Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος κατά την διάρκεια των διακοπών

Οι διακοπές είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουμε, να γιορτάσουμε, να αναζωογονηθούμε, να δούμε νέα μέρη και να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα. Συνήθως όμως η γενική χαλάρωση συμπίπτει και με «χαλάρωση» του διατροφικού μας προγράμματος σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σωματικό βάρος. Τα παρακάτω τιπς είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διατηρήσουμε όσο είναι εφικτό το διατροφικό μας πλάνο.

Πρόγευμα

 Έχει χιλιο-ειπωθεί από εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας  το πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε ένα καλό πρωινό. Στις διακοπές όμως συνήθως το παρακάνουμε. Όταν βρισκόμαστε σε διακοπές συνήθως βλέπουμε τραπέζια των δύο ατόμων με υπερδιπλάσιο αριθμό πιάτων. Το ένα έχει ομελέτα, το άλλο τοστ με αλλαντικά, σε κάποιο άλλο γλυκά και μερικές φορές καμιά φρουτοσαλάτα. Είναι εντάξει να δοκιμάσουμε διάφορα πιάτα αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται την ίδια μέρα αλλά ούτε και καθημερινά.

Σνακ

 Καλό θα ήταν αφού έχετε είδη πληρώσει για αυτό το μπουφέ να πάρετε μαζί σας στη παραλία ή την εκδρομή που ακολουθεί ένα σάντουιτς ή ένα φρούτο και ξηρούς καρπούς για σνακ. Ταυτόχρονα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν μην ξεχάσετε να ενυδατώνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περπάτημα

Μην μείνετε στις ξαπλώστρες όλη μέρα. Εξερευνήστε την πόλη, ή το νησί που έχετε επισκεφτεί, δείτε αξιοθέατα ή οργανώστε μια εκδρομή αφού όλα αυτά προϋποθέτουν αρκετό χρόνο περπάτημα. Με αυτό τον τρόπο καίτε κάποιες θερμίδες οι οποίες αντισταθμίζουν αυτές που έχετε καταναλώσει σε υπερβολή.

Μια υπερβολή την ημέρα. Είναι απόλυτα λογικό όταν βρίσκεστε σε ένα καινούργιο μέρος να θέλετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα και γλυκά. Κάντε το, αλλά όχι και στα τρία γεύματα της ημέρας. Πολύ σημαντικό είναι να τρώτε όταν είστε πραγματικά πεινασμένοι και όχι όποτε μας δοθεί η ευκαιρία.

Υγρές θερμίδες

Προσοχή! Οι διάφοροι καφέδες, φρέσκοι χυμοί, αναψυκτικά, smoothies και αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές θερμίδες χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Μελέτες έχουν δείξει πως κατά τη διάρκεια των διακοπών καταναλώνονται περίπου 830 «υγρές» θερμίδες. Αυτός ο αριθμός σας φαίνετε υπερβολικός; ένα Pina Colada περιέχει 525 θερμίδες, ένα Mai Τai 310 θερμίδες και ένα Daiquiri 270 θερμίδες.

 

Κώστας Χαρή, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 

Τηλ: 25-378080 www.limassolnutrition.com