Τα καλά της νηστείας - Κεντρική Εικόνα

Τα καλά της νηστείας

Η νηστεία, αν εφαρμοστεί σωστά, είναι μια καλή πρακτική για αποτοξίνωση, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και θωράκιση της υγείας μας. Ποια είναι τα 10 κυριότερα οφέλη της νηστείας για την υγεία;  

1. Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολλά πρόσθετα και τοξίνες. Κατά τη διάρκεια της νηστείας παύεις να καταναλώνεις ζωικά λίπη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αρχίσει να καίει το ήδη συσσωρευμένο λίπος

2. "Ξεκουράζει" το πεπτικό σου σύστημα

Η νηστεία είναι επίσης μια ευκαιρία για το πεπτικό σύστημα να "αναπαυτεί". Οι κανονικές λειτουργίες συνεχίζουν κανονικά, με μειωμένη όμως παραγωγή πεπτικών εκκρίσεων αφού οι τροφές που καταναλώνεις διασπώνται ευκολότερα. Παράλληλα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που προέρχονται από τα φρούτα και λαχανικά μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επίσης η πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από τη βλεννογόνο του εντέρου.

3. Σε ανακουφίζει από αλλεργίες και φλεγμονές

Μελέτες έχουν δείξει πως η νηστεία δρα βοηθητικά σε περιπτώσεις αλλεργιών και ασθενειών που οφείλονται σε φλεγμονές όπως για παράδειγμα η ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κάποιες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις βοηθά ακόμη και στην επούλωση φλεγμονών του εντέρου όπως στην περίπτωση της ελκώδους κολίτιδας.

4. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η διατροφή με φρούτα και λαχανικά που συνηθίζεται κατά την διάρκεια της νηστείας έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Η νηστεία αυξάνει την διάσπαση της γλυκόζης, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να πάρει ενέργεια.

6. Ρίχνει τις τιμές της χοληστερίνης

Κατά την περίοδο της νηστείας μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών που στέλνουν στα ύψη τις τιμές της χοληστερίνης.

7. Θωρακίζει τον οργανισμό σου τονώνοντας το ανοσοποιητικό

Δεν είναι μόνο η αποβολή του λίπους και των τοξινών που βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας. Αν ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας τονώνεις και το ανοσοποιητικό σου.

 8. Ανεβάζει τη διάθεσή σου

Η επιλογή των σωστών θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να βελτιώσει τη ψυχολογία σου και να ενισχύσει τη μνήμη σου. Τα αντιοξειδωτικά έχει διαπιστωθεί ότι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης ενώ το σελήνιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά, που περιέχονται στα ψάρια, φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του νευρικού συστήματος ανεβάζοντας τη διάθεση.

9. Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Αν δεν το ρίξεις στο ψωμί και τα μακαρόνια, η νηστεία είναι ένας τρόπος για γρήγορη απώλεια βάρους.

10. Βοηθά να κόψεις το τσιγάρο

Ο αυτοέλεγχος είναι βασικός για να καταφέρεις να κόψεις τις εξαρτήσεις. Αν λοιπόν είσαι εθισμένη στην νικοτίνη ή ακόμη και τον καφέ, η νηστεία είναι μια καλή αρχή για εξάσκηση...