Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη και υγιεινή σούπα - Κεντρική Εικόνα

Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη και υγιεινή σούπα

Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε προς την καρδιά του χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, τόσο η επιθυμία για ζεστά, λαχταριστά φαγητά αυξάνεται. Η σούπα είναι ένα από αυτά, καθώς πρόκειται για μια επιλογή, η οποία μπορεί κάλλιστα να ‘ανοίξει’ την όρεξη, ως ελαφρύ ορεκτικό, αλλά και να καταναλωθεί με μεγάλη ευχαρίστηση ως ένα θρεπτικό, κυρίως πιάτο.

Η προσεκτική επιλογή, ωστόσο, των συστατικών είναι εκείνη που θα καθορίσει αν η σούπα σας θα αποτελέσει μια υγιεινή ή όχι επιλογή. Προτού σπεύσετε να φτιάξετε την αγαπημένη σας συνταγή, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές που ακολουθούν για να απολαμβάνετε από εδώ και στο εξής, εκτός από νόστιμες, και πολύ υγιεινές σούπες.

Συμπεριλάβετε λαχανικά

Τα λαχανικά συνιστούν απαραίτητη προσθήκη σε κάθε υγιεινή σούπα. Φροντίζοντας η σούπα να περιλαμβάνει πολλά είδη λαχανικών, εμπλουτίζετε το γεύμα σας με διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία και πλούσια γεύση. Για παράδειγμα, τις πολύτιμες για τον οργανισμό, φυτικές ίνες τις προσλαμβάνετε μέσω των λαχανικών, γι’ αυτό προσπαθήστε οι μικροί αυτοί θησαυροί να μην λείψουν ποτέ ξανά από την επόμενη συνταγή σας. Οι εναλλακτικές είναι πολλές και, ανάλογα με την εποχή, η ποικιλία που υπάρχει είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Περιορίστε το κρέας 

Παρόλο που υπάρχουν πολλές συνταγές, των οποίων βασικό υλικό αποτελεί το κρέας, είναι καλό να αποφεύγετε τη συχνή προσθήκη του. Θυμηθείτε ότι το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην υγεία σας, αυξάνοντας την κακή χοληστερίνη. Άλλα είδη κρέατος μπορούν να δώσουν τη λύση που ψάχνετε. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα που βρίσκονται υψηλά στη λίστα των πρωτεϊνούχων τροφών.   

Αντικαταστήστε το κρέας με ψάρι

Ενδιαφέρουσα ιδέα αποτελεί η αντικατάσταση του κρέατος με ψάρι. Μπορεί να μην είναι τόσο σύνηθες, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια καλή εναλλακτική. Φανείτε δημιουργικοί με τα είδη που θα προτιμήσετε, φροντίζοντας να μην παραλείψετε ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος. Πρόκειται για πλούσιες πηγές ‘καλών’ ακόρεστων λιπαρών. Η συμβολή των λιπαρών αυτών στην υγεία έγκειται στο γεγονός ότι διατηρούν τη χοληστερίνη hdl στα επιθυμητά επίπεδα. Γιατί, λοιπόν, να μην στοχεύσετε τόσο σε γευστικές όσο και υγιεινές επιλογές; 

Περιορίστε το τυρί

Συχνά, το τυρί αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο πιάτο, χαρίζοντάς του έξτρα πόντους γεύσης. Παρά την πλούσια, όμως, και ευχάριστη γεύση του, το τυρί αποτελεί πηγή κορεσμένων λιπαρών, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης. Αντίθετα με την καλή χοληστερίνη hdl, η κακή χοληστερίνη είναι απαραίτητο να παραμένει σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. Προτιμήστε, επομένως, τα είδη εκείνα με χαμηλότερα λιπαρά, προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητη αύξηση της χοληστερίνης.