Φάε λάδι και έλα βράδυ!  - Κεντρική Εικόνα

Φάε λάδι και έλα βράδυ!

Ποια λάθη κάνουμε όλοι στην κουζίνα μας με το ελαιόλαδο;

Διαβάζοντας στο shape.gr έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για το ελαιόλαδο. Και ανακάλυψα έτσι τα λάθη που κάνουμε όλοι στην κουζίνα μας. Το λάδι είναι πολύτιμο έχει αντιοξειδωτικά και πλήθος λιπαρών που κάνουν καλό στην καρδιά σου- μαζί με την υπέροχη γεύση του.

Αγοράζεις πλαστικό ή διάφανο μπουκάλι με ελαιόλαδο

Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της ποιότητας του ελαιόλαδου είναι το φως του ήλιου και το οξυγόνο. Μόλις ο ήλιος και ο αέρας “ακουμπήσουν” το λάδι σου, μπορεί αυτό να αρχίσει να αλλοιώνεται και να γίνεται πικρό. Για να διατηρήσεις την άριστη ποιότητά του, καλύτερα να αγοράζεις γυάλινα μπουκάλια που έχουν σκούρο πράσινο ή καφέ χρώμα.

Το αποθηκεύεις σε ζεστό σημείο

Όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στη θερμότητα, αυτό μπορεί να προκαλέσει τις πολυφαινόλες (ένα είδος αντιοξειδωτικών) να υποβαθμίσουν και να μειώσουν τη γεύση του.

Το κρίνεις από το χρώμα του

Ένα ποιοτικό λάδι μπορεί να έχει από ζωντανό πράσινο μέχρι απαλό κίτρινο χρώμα, σαν χρυσό. Οπότε μην θεωρείς κάποιο κατώτερης ποιότητας μόνο επειδή το χρώμα του δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει.

Ένας τύπος για το φαγητό

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μία μεσαία κατηγορία και χρησιμοποιούν ένα τύπο λαδιού σε όλες τις χρήσεις. Πρέπει να έχεις ένα καθημερινό λάδι και ένα καλύτερο λάδι με πιο ισχυρή γεύση, όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σαν βασικό συστατικό, όπως στις σπιτικές σάλτσες για σαλάτες και στα πιάτα ζυμαρικών.

Μαγειρεύεις σε δυνατή φωτιά

Οι συνήθεια της μαγειρικής σε μεγάλες θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψει τα αντιοξειδωτικά του λαδιού και να αλλάξει τη γεύση του. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς παρθένο ελαιόλαδο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κάποια μαγειρική μέθοδο που φτάνει σε θερμοκρασίες πάνω από 182°C.

Μαγειρεύεις με απαλό ελαιόλαδο

Αυτό το είδος ελαιόλαδου- με πιο ήπια γεύση- δεν πρέπει να εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, για να προστατεύονται οι αρωματικές του ιδιότητες. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο τέλος.

Κρατάς για πολύ καιρό το λάδι σου

Το ελαιόλαδο έχει διάρκεια ζωής για περίπου 24 μήνες. Θα καταλάβεις αμέσως ότι ένα λάδι έχει αλλοιωθεί- άρα έχει χάσει τις ευεργετικές για την υγεία σου ιδιότητες- από τη δυσάρεστη γεύση του.