Xmas stories: 6 από τα πιο διάσημα Χριστουγεννιάτικα γλυκά στον κόσμο!  - Κεντρική Εικόνα

Xmas stories: 6 από τα πιο διάσημα Χριστουγεννιάτικα γλυκά στον κόσμο!

Κάθε χώρα έχει το δικό της παραδοσιακό γλυκό για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ας τα γνωρίσουμε!

Μεγάλη Βρετανία

Το πιο γιορτινό γλυκό είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Μάλιστα, οι προετοιμασίες στα ζαχαροπλαστεία ξεκινάνε ακόμη και ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα ώστε να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση. H παραδοσιακή συνταγή για πουτίγκα, η οποία είναι αλμυρή, έχει δώσει σιγά σιγά τη θέση της σε ένα πλούσιο γλυκό που περιέχει σταφίδες, φρούτα και σος με κονιάκ. Άλλα γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά της χώρας είναι κέικ με φρούτα γαρνιρισμένα με αμυγδαλόπαστα, ενώ στην Ιρλανδία απολαμβάνουν ψωμί με γέμιση φρούτων και ξηρών καρπών ή πουτίγκες με ζάχαρη, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα.

 

Σκανδιναβία

Αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων είναι τα pepparkakor, δηλαδή τραγανά μπισκότα σε γιορτινά σχήματα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν ως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το παραδοσιακό γλυκό που απολαμβάνουν την Παραμονή Χριστουγέννων είναι πουτίγκα ρυζιού στην οποία προσθέτουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Ο τυχερός που θα βρει το αμύγδαλο θα παντρευτεί πριν τα επόμενα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τη σουηδική παράδοση, ενώ σύμφωνα με το έθιμο της Δανίας θα έχει μια χρονιά γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις.

 

Ιταλία

Κάθε χρόνο απολαμβάνουν διάφορα είδη γιορτινών τσουρεκιών και ψωμιών, γνωστά ως pane di Natale. Το πιο διάσημο από αυτά είναι το panettone από το Μιλάνο. Πρόκειται για ένα ψηλό τσουρέκι που περιέχει σταφίδες, αμύγδαλα και καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού, μεταξύ άλλων. Εκτός από τα γλυκά ψωμιά και τσουρέκια, διάσημα ιταλικά γιορτινά γλυκά είναι τα αμυγδαλωτά torrone και τo panforte, μεσαιωνικό κέικ με ξηρούς καρπούς από την όμορφη πόλη της Siena.

 

Γαλλία

Στην Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στην Προβηγκία, το έθιμο θέλει μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα να σερβίρονται 13 επιδόρπια, τα οποία συμβολίζουν τον Ιησού Χριστό και τους 12 Αποστόλους. Μερικά από τα εν λόγω επιδόρπια περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, αμυγδαλόπαστα, λευκά ή μαύρα αμυγδαλωτά, φρούτα και τους περίφημους bûches de Noël, δηλαδή χριστουγεννιάτικους κορμούς. Το γλυκό των Θεοφανείων είναι η galette des rois, ένα γλυκό που φτιάχνεται με φύλλο κρούστας ή ζύμη μπριος και γέμιση αμυγδάλου ή ακόμη και σοκολάτας. Μάλιστα, μέσα στο γλυκό τοποθετούν ένα φυλαχτό, σύμβολο καλοτυχίας για τον τυχερό που θα το βρει, ο οποίος στέφεται και ο βασιλιάς της ημέρας.

 

Κάτω χώρες

Στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, το τιμώμενο γλυκό των ημερών είναι τα Speculaas, δηλαδή τραγανά λεπτά μπισκότα όπου αποτυπώνονται με ειδικές ξύλινες θήκες διάφορες χριστουγεννιάτικες μορφές πριν μπουν στο φούρνο για ψήσιμο. Συνήθως έχουν καφέ χρώμα και η ζύμη φτιάχνεται με τζίντζερ ή μαύρο πιπέρι.

 

Ισπανία

Η πιο φημισμένη λιχουδιά των Χριστουγέννων είναι το turrón, ένα γλυκό με βάση το αμύγδαλο το οποίο φτιάχνεται με μέλι, ασπράδια αυγών και αμύγδαλο. Σήμερα μπορούμε να συναντήσουμε πολλές παραλλαγές στην Ισπανία, οι παλιοί ωστόσο ξέρουν ότι υπάρχουν μόνο δύο turrón: το σκληρό από το Alicante και το μαλακό από την Jijona. Επίσης λαχταριστό είναι και το pan de higos, κέικ με αποξηραμένα σύκα, φουντούκια, σησάμι, αρωματισμένο με φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ γλυκάνισου. Το παραδοσιακό γεύμα της παραμονής Χριστουγέννων περιλαμβάνει γλυκιά σούπα από αμύγδαλα, καρύδια ή κάστανα και κανέλα, ενώ από τα πιο αγαπημένα γλυκά είναι το Roscón de Reyes, στρογγυλό κέικ με σταφίδες, φιστίκια και γλυκά φρούτα.