13 ταινίες που σου ανοίγουν την όρεξη! - Κεντρική Εικόνα

13 ταινίες που σου ανοίγουν την όρεξη!

Η γαστρονομία συναντά την τέχνη του κινηματογράφου και εμάς απλά μας ανοίγει η όρεξη!

Julie & Julia (2009) της Νόρα Έφρον

Μια ταινία που σχεδόν σου μυρίζουν όλα φρεσκάδα και …βούτυρο και η πρώτη ταινία του Χόλιγουντ που βασίστηκε σε blog. Η Τζούλι Πάουελ , μία νεαρή με βαρετή δουλειά αποφασίζει να φτιάξει τις 524 συνταγές του βιβλίου της σεφ Τζούλιας Τσάιλντ σε 365 μέρες.

Tampopo (1985) του Γιούζο Ιτάμι

Μία γιαπωνέζα προσπαθεί απεγνωσμένα να ετοιμάσει το καλύτερο μπολ με noodles που έγινε ποτέ. Μία ταινία που μας μαθαίνει πώς να σεβόμαστε το πιάτο που τρώμε και τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις να γευτείς το φαγητό σου.

Η γιορτή της Μπαμπέτ (1987) του Γκαμπριέλ Άξελ

Είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες. Η Μπαμπέτ αποφασίζει να ετοιμάσει ένα πραγματικά γαλλικό δείπνο στους κατοίκους ενός απομακρυσμένου χωριού της Δανίας. Ορτύκια με φουά γκρα και σάλτσα από τρούφες, χελωνόσουπα, μπλινίς με χαβιάρι, μπαμπάδες με ρούμι και ξερά σύκα…. με λίγα λόγια η γαλλική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο.

Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του, κι ο εραστής της (1989) του Πίτερ Γκριναγουέι

Ο μάγειρας του τίτλου ξέρει πολύ καλά πώς να ετοιμάζει σούπα με φουά γκρα, φιλέτο πέρκας με οστρακοειδή, ψητό κοτόπουλο με τρούφα και αβοκάντο με σος βινεγκρέτ και γαρίδες. Εκτός από αυτά όμως γνωρίζει και την κατάλληλη θερμοκρασία για να μαγειρευτεί το… ανθρώπινο κρέας. Ανατρίχιασες;

Big Night (1996) των Στάνλεϊ Τούτσι & Κάμπελ Σκοτ

Η αποθέωση της ιταλικής κουζίνας. Οι Primo και Secondo είναι δύο αδέρφια που ανοίγουν μια παραδοσιακή ιταλική τρατορία στο Νιου Τζέρσι. Ο Primo ετοιμάζει αυθεντικές ιταλικές συνταγές, οι οποίες δυστυχώς δεν τυγχάνουν αναγνώρισης από τους θαμώνες του εστιατορίου που θα προτιμούσαν από το υπέροχο ριζότο του Primo ένα απλό σπαγγέτι με κεφτεδάκια.

Mostly Martha (2001) της Σάντρα Νέτελμπεκ

Μάλλον θα ξέρεις το remake της ταινίας με την Catherine Zeta-Jones και τον Aaron Eckhart (no reservations), ωστόσο προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη πρωτότυπη γερμανική ταινία, καθώς στο ρόλο του γοητευτικού sous-chef που έρχεται να ταράξει τα νερά της ήρεμης κουζίνας της Martha είναι Sergio Castellito.

Πολίτικη Κουζίνα (2003) του Τάσου Μπουλμέτη

Τι ωραία που μάθαινε ο παππούς στον νεαρό Φάνη τα μπαχάρια… πως η λέξη ονειρεύομαι εμπεριέχει το ρεύομαι και ο γαστρονόμος περικλείει τον αστρονόμο. Αυτός ήταν ο κόσμος της πολίτικης κουζίνας. Μέσα από ένα ταξίδι από την Πόλη στην Αθήνα μαθαίνεις μυστικά, γεύεσαι ιστορία και δακρύζεις σε μια ανάμνηση που φθείρεται στον χρόνο.

Chef (2014) του Τζόν Φαβρό

Jon Favreau, Dustin Hoffman, Sofía Vergara και Scarlett Johansson σε μια ταινία. Ο Favreau είναι ένας επαγγελματίας chef που παρατάει τη δουλειά του σε ένα διάσημο εστιατόριο του L.A. για να ανοίξει ουσιαστικά μία καντίνα.

La Grande bouffe (1973) του Μάρκο Φερέρι

Η ιταλική μαύρη κωμωδία «Το μεγάλο φαγοπότι» παρουσίαζε την παρακμή της μεγαλοαστικής κοινωνίας, μέσα από μια παρέα τεσσάρων φίλων, οι οποίοι αποφασίζουν να μαζευτούν σε μια βίλα, όπου σταδιακά αυτοκτονούν τρώγοντας οργιωδώς και κάνοντας έρωτα ασταμάτητα.

Woman on top (1999) της Fina Torres

Μια Βραζιλιάνα έχει το χάρισμα να μετατρέπει ό,τι μαγειρεύει σε εμπειρία του ουρανίσκου, αλλά παράλληλα θέλει να έχει τον έλεγχο στα πάντα. Όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της δεν αντέχει όλες αυτές τις "πρωτοβουλίες" και την απατά, τον εγκαταλείπει και μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο.

Επικίνδυνες Μαγειρικές (2010) του Βασίλη Τσελαμέγκου

Δύο άντρες διαφορετικοί μεταξύ τους, μοιράζονται – τυχαία;- την πιο “συναρπαστική” γυναίκα του κόσμου, ενώ οι γεύσεις και οι μυρωδιές λειτουργούν ως το απόλυτο αφροδισιακό στις δύο παράλληλες σχέσεις.

Soul Kitchen (2000) του Φατίχ Ακίν

Ήρωας της ταινίας ο Ζήνος Καζαντζάκης, Ενας ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Αμβούργο, που τη μαγειρική τη γουστάρει τρελά αλλά ...όλα του πάνε στραβά, λες και το σύμπαν έχει συνωμοτήσει εναντίον του: υποφέρει από δισκοπάθεια και δεν μπορεί να κουνηθεί, οι παλιοί του πελάτες τον εγκαταλείπουν, ενώ η κοπέλα του, Ναντίν, τον παρατάει για τη Σαγκάη όπου βρήκε δουλειά.

O Σεφ και ο Σεφ (2012) του Ντανιέλ Κοέν

Δουλεύει ως μπογιατζής, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μισθό μια και η γυναίκα του ετοιμάζεται να γεννήσει. Είναι βέβαια master και "μανιακός" μάγειρας-chef! Έλα όμως που οι απόσταση που τον χωρίζει από τους συναδέλφους του είναι τόσο μεγάλη, ώστε το ταλέντο του δεν αναγνωρίζεται και οδηγείται συνεχόμενα στην απόλυση από τα εστιατόρια στα οποία καταφέρνει να προσληφθεί!