Tofu: τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσεις - Κεντρική Εικόνα

Tofu: τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσεις

Πιθανόν να το έχεις ξανακούσει, ιδιαίτερα εάν προσπαθείς να μειώσεις το κρέας από τη διατροφή σου ή αν είσαι χορτοφάγος. Εάν δεν το έχεις ξανακούσει, τότε ήρθε η ώρα! 

Το tofu φτιάχνεται από ώριμα φασόλια σόγιας και νερό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο και είναι γνωστό για την ικανότητά του να απορροφά διάφορες γεύσεις από μπαχαρικά και μαρινάδες.

Είναι υγιεινό;

Το tofu είναι ένα από τα τρόφιμα που προκαλεί μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό.

Κάποιοι υποστηρίζουν τα τεράστια οφέλη του για την υγεία, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι είναι γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο και η κατανάλωση του πρέπει να περιορίζεται.

Αυτό μπορεί να σε διχάζει, εάν τελικά πρέπει να το καταναλώνουμε ή όχι. 

Η άποψη για το εάν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία είναι ακόμη αμφιλεγόμενη, αλλά οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να είναι. Ωστόσο, εάν ανησυχείς για αυτό, απλά επίλεξε τοφού φτιαγμένο από μη γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας.

Πώς να επιλέξεις το σωστό tofu:

Μαλακό

Eξαιρετική εναλλακτική λύση για γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά σε παρασκευές για επιδόρπια, είδη αρτοποιίας ή σε smoothies ως προστιθέμενη πρωτεΐνη.

Μέτριο ή σκληρό

Kαλή επιλογή για πιάτα που απαιτούν τσιγάρισμα, για σούπες, σάλτσες και dips.

Πολύ σκληρό

Kατάλληλο για τηγανητά, ψητά, ή φαγητά σχάρας, ομελέτες ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επιλογή κρέατος σε γεύματα.

Προσοχή: H κατανάλωση tofu και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος σόγιας σε εγκυμονούσες ή άτομα με διαταραχές στο θυρεοειδή αδένα πρέπει να συζητηθεί με τον προσωπικό ιατρό και κλινικό διαιτολόγο.

 

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

Article Tags: 
ΤΟΦΟΥ, TOFU, CHANGE EAT

Newsfeed