Γιατί να επιλέξω προϊόντα ολικής άλεσης; - Κεντρική Εικόνα

Γιατί να επιλέξω προϊόντα ολικής άλεσης;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί γίνεται τόσος «ντόρος» για τα προϊόντα ολικής αλέσης; Γιατί αποτελούν  βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής; Τα προϊόντα ολικής δεν πρέπει να απουσιάζουν από τη διατροφή σου, αφού η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στα προϊόντα ολικής άλεσης, κύριο ρόλο παίζουν οι φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο τους ποσοστό, και εννοείτε πως δεν απουσάζουν ούτε τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που “απογειώνουν” τη διατροφική τους αξία!

Γιατί όμως να υπάρχει τόσο μεγάλη αναφόρα για τη σημασία τους.

  • Καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους. Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, έχει συσχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους, αφού με την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες μειώνουν το αίσθημα της πείνας και πετυχαίνουν μεγαλύτερο αίσθημα του κορεσμού. Έτσι, μειώνεται η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται με αποτέλεσμα να συμβάλλουν θετικά σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης  παχυσαρκίας.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ολικής άλεσης προϊόντα μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν υποδείξεις πως η αυξημένη κατανάλωση διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, μέσω της δράσης τους στην LDL  και ολική χοληστερόλη.
  • Βελτιώνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Τα προϊόντα ολικής άλεσης φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και στη καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού. Οι φυτικές ίνες και συγκεκριμένα οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής, προστατεύουν την μικροχλωρίδα του εντέρου και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, βελτιώνοντας το μεταβολισμό του παχέος εντέρου. Πάντοτε βέβαια με την βοήθεια ικανοποιητικής ποσότητας νερού ημερησίως.
  • Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως χωνέυονται πιο αργά, και παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφούνται τόσο γρήγορα, όσο τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη,  με  τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να έχουν σταδιακή άυξηση. Μειώνουν τη μεταγευματική γλυκόζη του αίματος και τις υψηλές ανάγκες για ινσουλίνη στο αίμα, μειωνοντας και σταδιακά την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
  • Πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, έχει δείξει μια προστατευτική σχέση, έναντι της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μαζί με τις φυτικές ίνες, τα απαραίτητα  θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που παρέχουν, έχουν συσχετιστεί με σημαντικές επιδράσεις μειώνοντας την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου.

Καταλήγοντας, τα προϊόντα ολικής αλέσης πρέπει να έχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο σου αφού βάση ερευνητικών δεδομένων, η χρήση τους επιδρά θετικά στην υγεία σου. Είναι σημαντικό να προωθούνται ακόμη περισσότερο από τους επιστήμονες υγείας, ώστε η κατανάλωση τους να πλησιάζει τις συνιστώμενες ποσότητες ημερησίως. Σημαντική προϋπόθεση είναι η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση προς τον καταναλωτή, έτσι ο ίδιος να ελέγχει τις ετικέτες και τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζει.

Tip Διαιτολόγου: Μην ξεχνάς να κοιτάζεις την ετικέτα με τα συστατικά για κάθε προιόν ολικής άλεσης που επιλέγεις, ελέγχοντας πάντοτε αν το προιόν περιέχει όντος τα συστατικά που ισχυρίζεται, σε υψηλά ποσοτά, και εμπίπτουν όντος με την ονομασία του προϊόντος.

Κωνσταντίνα Φιλίππου 
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy