Πρωτεϊνική Δίαιτα: Η νέα μόδα - Κεντρική Εικόνα

Πρωτεϊνική Δίαιτα: Η νέα μόδα

Τον τελευταίο καιρό, η πρωτεϊνική δίαιτα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει γιατί όντως έχει οφέλη ή είναι τελικά μια μόδα;

Τι είναι η πρωτεϊνική δίαιτα;

Η συνιστάμενη πρόσληψη πρωτεΐνης την ημέρα εξαρτάται από το φύλο του ατόμου, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και την κατάσταση υγείας του ατόμου. Για έναν ενήλικα, η πρόσληψη πρωτεΐνης συνιστάται στα 0.8 γραμμάρια/kg σωματικού βάρους, το λεγόμενο RDA. Καλό θα ήταν ωστόσο να επανεξεταστεί το RDA, ειδικά σε περιπτώσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες θεωρείται αυτή που η πρόσληψη πρωτεΐνης ξεπερνά τα 1.6 γραμμάρια/kg σωματικού βάρους.

Ποιες οι πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες;

Οι πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες είναι η δίαιτα Atkins, η Παλαιολιθική Δίαιτα και η δίαιτα South Beach.

Η δίαιτα Atkins αποτελείται από 10% υδατάνθρακες και 90% πρωτεΐνες και λίπος. Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα (αντί τους υδατάνθρακες) για ενέργεια, μετατρέποντάς τα σε κετόνες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κέτωση. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η δίαιτα Dukan. Οι δίαιτες αυτές μπορεί να βοηθήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, ωστόσο ο έντονος περιορισμός των υδατανθράκων και η αυξημένη πρωτεΐνη δεν ωφελούν μακροπρόθεσμα.

Η Παλαιολιθική Δίαιτα είναι η δίαιτα η οποία αποτελείται από τροφές που έτρωγαν οι πρόγονοι μας κατά την Παλαιολιθική εποχή. Δηλαδή, μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά και καρποί. Η δίαιτα αυτή εστιάζει μεν στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, ωστόσο περιλαμβάνει πολλά κορεσμένα λιπαρά τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση κρέατος.

Η δίαιτα South Beach, αποτελείται από διάφορες φάσεις. Κατά την 1η φάση οι υδατάνθρακες περιορίζονται έως καθόλου (μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, ψωμί, ζάχαρη, φρούτα). Στις επόμενες φάσεις αρχίζουν οι υδατάνθρακες να εντάσσονται σταδιακά. Η δίαιτα αυτή σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο αυστηρή όσο οι πιο πάνω.

Ποια τα οφέλη της πρωτεϊνικής δίαιτας γενικότερα;

Γενικά, η πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στην οστική υγεία, στην έκκριση διάφορων ορμονών πείνας όπως η γκρελίνη και αυξάνει την μυϊκή μάζα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης ναι μεν βοηθούν σε απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να ακολουθείται μακροπρόθεσμα. Σε περιόδους που ακολουθείται μια τέτοια είδους δίαιτα για οποιοδήποτε λόγο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό Διαιτολόγο/Διατροφολόγο. Η Μεσογειακή Διατροφή σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα αποτελούν την πιο σωστή τακτική για σταδιακή απώλεια βάρους.

 

Σταύρη Κλεάνθους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, MSc
KLEANTHOUS NUTRITION & LIFESTYLE
Τηλ. +357 25 388820
Email. stavrie@kleanthousnutrition.com
Facebook. @kleanthousnutrition
Instagram. @kleanthous_nutrition