Δίαιτες Μόδας… Too good to be true! - Κεντρική Εικόνα

Δίαιτες Μόδας… Too good to be true!

“Οποιαδήποτε “δίαιτα” υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα και αντιπροσωπεύει μόνο μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στη διατροφή”

Αυτές είναι βασικά οι “Δίαιτα Μόδας”. Πολύ καλές για να είναι αληθινές. Τεράστιοι ισχυρισμοί, influencers, μαρτυρίες από διάσημα πρόσωπα και διαφημιστικές εκστρατείες από αυτοαποκαλούμενους «εμπειρογνώμονες» μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ακόμη και στους πιο ενημερωμένους καταναλωτές.

Τροφές ή χάπια που μπορούν με μαγικό τρόπο να σε κάνουν να κάψεις λίπος, προγράματα που σε 1 βδομάδα θα σε κάνουν να χάσεις 10 κιλά (γιατί δεν μένεις νηστικός/ή καλύτερα), υπερτροφές που θα τροποποιήσουν το γενετικό σου κώδικα. Αυτούς και πολλούς - πολλούς (πάρα μα πάρα πολλούς) ισχυρισμούς, χρησιμοποιούν όλες αυτές οι “δίαιτες” μόδας. Δυστυχώς ή ευτυχώς ΔΕΝ υπάρχουν προϊόντα που ως εκ θαύματος θα “λιώσουν” ή θα “κάψουν” το λίπος σου. Μείνε μακριά από οποιαδήποτε “δίαιτα”, χάπια και προϊόντα που αναφέρουν τους εξής ισχυρισμούς:

Ταχεία απώλεια βάρους

Η αργή, σταθερή απώλεια βάρους είναι πολύ πιο πιθανό να αντέξει, σε σύγκριση με τις δραματικές αλλαγές βάρους. Τα ισορροπημένα προγράμματα διατροφής στοχεύουν σε μία απώλεια όχι περισσότερο από 0.5 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Εάν χάσεις βάρος γρήγορα, πολύ πιθανό να χάσεις μύες, οστική μάζα και νερό. Επίσης, είναι πιο πιθανό να επανακτήσεις τα κιλά γρήγορα.

Ποσότητες και περιορισμοί

Δίαιτες που παροτρύνουν την κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων οποιωνδήποτε τροφίμων, όπως το γκρέιπφρουτ, τον ανανά ή τη λαχανόσουπα και τελευταία το σέλινο (τι άλλο θα ακούσουμε). Εκτός του ότι είναι βαρετό να τρώς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, είναι δύσκολο να ακολουθήσεις για μεγάλο διάστημα τα μονότονα σχέδια. Αποφύγε οποιαδήποτε δίαιτα καταργεί ή περιορίζει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρες διατροφικές ομάδες, όπως οι υδατάνθρακες (το πιο συνηθισμένο).

Συνδυασμοί συγκεκριμένων τροφίμων

Δεν υπάρχει καμία μα καμία (απολύτως!) απόδειξη ότι συνδυάζοντας ορισμένα τρόφιμα ή τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, θα βοηθήσει με την απώλεια βάρους / λίπους.

Αυστηρά μενού

Περιορίζοντας τις επιλογές τροφίμων ή ακολουθώντας ένα αυστηρό πρόγραμμα, μπορεί να σου γίνει ένα δύσκολο και δυσάρεστο “καθήκον”. Καταναλώνοντας 800 – 1000 θερμίδες την μέρα μόνο και μόνο για να φορέσεις ένα φόρεμα σε γάμο ή γιατί πλησιάζει η ώρα της παραλίας, δεν σου κάνει τίποτα άλλο, παρά να σε προετοιμάσει για μια ακόμη αποτυχία! Με κάθε νέα διατροφή, πάντα να αναρωτιέσε: «Μπορώ να τρώω με τον τρόπο αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;» Αν η απάντηση είναι όχι, τότε το πρόγραμμα δεν είναι για σένα. Απλό!

Δε χρειάζεστε την άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για καλή υγεία και τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να βρεις τη φυσική δραστηριότητα που να απολαμβάνεις, και στη συνέχεια να βάλεις ως στόχο τα 30 έως 60 λεπτά δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Στέφανος Ματσούκας
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy