Εσύ ήξερες τις διαφορές "Ανάλωση έως" vs "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από"; - Κεντρική Εικόνα

Εσύ ήξερες τις διαφορές "Ανάλωση έως" vs "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από";

Σήμερα ασχολούμαστε με ένα θέμα που είμαι σίγουρος πως ο περισσότερος κόσμος αν και βλέπει καθημερινά, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ή να εξηγήσει σωστά. Κακώς φυσικά, γιατί αυτές οι μικρές εκφράσεις "Ανάλωση έως (Used By)" και "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από – (Best Before)" πολλές φορές γίνονται η αιτία πολλών τροφικών δηλητηριάσεων.

Τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο και σε ποια περίπτωση μπορούμε να παρακάμψουμε με ασφάλεια τις αναγραφόμενες ημερομηνίες;

Η ημερομηνία "Ανάλωση έως" αφορά την ασφάλεια των προϊόντων

Τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν μέχρι αυτή την ημερομηνία, αλλά όχι μετά από αυτήν. Θα δείτε ημερομηνίες “Ανάλωση έως” σε τροφίμα που γενικά καταναλώνονται γρήγορα, όπως τα προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά, κρέμες γαλακτος ή έτοιμες σαλάτες. Αυτή η ημερομηνία για να είναι ένας έγκυρος οδηγός, πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες αποθήκευσης.

Μετά την ημερομηνία "Ανάλωση εώς", μην φάτε, μην μαγειρέψετε και μην καταψύξετε το τρόφιμο. Μπορεί να μην είναι ασφαλές να το καταναλώσετε, ακόμα κι αν αποθηκεύτηκε σωστά, δεν έχει αλλοιωθεί εξωτερικά και μοιάζει ή μυρίζει ωραία

Η ημερομηνία "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από" αφορά την ποιότητα των προϊόντων

Αυτή η ημερομηνία αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια. Το φαγητό θα είναι ασφαλές να το φάτε μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του ποιοτικά. Η γεύση και η υφή μπορεί να μην είναι τόσο καλή. Η ημερομηνία "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από" εμφανίζεται σε μια μεγάλη γκάμα κατεψυγμένων, αποξηραμένων, κονσερβοποιημένων τρόφιμων. Αυτή η ημερομηνία θα είναι ακριβής μόνο αν το τρόφιμο αποθηκεύεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

 

Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT – Clinical Dietitian & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy