Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Μακαρόν - Κεντρική Εικόνα

Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Μακαρόν

Εσύ ήξερες ότι τα αγαπημένα σου μακαρόν έχουν την τιμητική τους στις 20 Μαρτίου; Κι όμως, σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μακαρόν.

Από που όμως ξεκινά η ιστορία του φινετσάτου αυτού γλυκού;

Πάμε πίσω στο χρόνο. Η ιστορία τους φαίνεται πως ξεκινάει το 1533 στην Ιταλία όταν ο σεφ της Αικατερίνης των Μεδίκων φτιάχνει για πρώτη φορά αυτά τα γλυκάκια στο γάμο της με τον βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκο τον Δεύτερο.

Το όνομα τους, μάλιστα, προέρχεται από την ιταλική λέξη για τη μαρέγκα macarone (maccarone ή maccherone) ή από την ίδια προέλευση της λέξης μακαρόνια λόγω της λεπτής ζύμης.

Το Larousse Gastronomique πάλι αναφέρει ότι τα μακαρόν γεννήθηκαν σε ένα μοναστήρι κοντά στο Cormery της Γαλλίας το 1791 και λέγεται πως ήταν από τα αγαπημένα γλυκά της Μαρίας Αντουανέτας. Ενώ, μεγάλη φήμη φαίνεται να κέρδισαν όταν δύο μοναχές στο Cormery προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά. Οι μοναχές αυτές έμειναν γνωστές ως «The Macaron Sisters», ενώ τα μακαρόν τους ήταν ένας συνδυασμός αμυγδάλων, ασπραδιών από αυγά και ζάχαρη χωρίς όμως γέμιση και γεύση.

Αργότερα, το 1830 τα μακαρόν αρχίζουν να σερβίρονται δυο δυο με γέμιση από μαρμελάδα, λικέρ και μπαχαρικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα μακαρόν «εξελίσσονται», όταν ο ζαχαροπλάστης Pierre Desfontaines και ιδιοκτήτης του γνωστού παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Laduree, έχει την έμπνευση να κολλήσει τα μπισκότα μεταξύ τους και να τα γεμίσει με μαρμελάδα, γκανάζ, βουτυροκρέμα κ.λπ., κάνοντάς τα ιδιαίτερα δημοφιλή στους πελάτες του.

Από τότε οι Γάλλοι θεωρούνται κι επίσημα οι δημιουργοί των μακαρόν και τα υπέροχα χρωματιστά γλυκάκια είναι από τις πιο φημισμένες λιχουδιές στη Γαλλία.

Tα λαχταριστά γλυκάκια μακαρόν είναι φτιαγμένα με βάση τη μαρέγκα. Κάποια από τα βασικά υλικά τους είναι τα ασπράδια των αυγών, η κρυσταλλική ζάχαρη, η ζάχαρη άχνη, η σκόνη ή το αλεύρι αμυγδάλου. Είναι ουσιαστικά δύο μπισκότα, χρωματισμένα με χρώματα ζαχαροπλαστικής, γεμισμένα με κρέμα γκανάζ, βουτυροκρέμα ή μαρμελάδα.

Σήμερα λοιπόν, τιμούμε τα μακαρόν, φτιάχνοντας αυτήν εδώ τη συνταγή.