«Με ανησυχεί το διατροφικό προφίλ του παιδιού μου, να επισκεφτώ ένα διαιτολόγο;» - Κεντρική Εικόνα

«Με ανησυχεί το διατροφικό προφίλ του παιδιού μου, να επισκεφτώ ένα διαιτολόγο;»

Οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα στην επιστημονική κοινότητα εφόσον η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η διατροφική εκπαίδευση που υπάρχει στο σπίτι διαδραματίζει το μεγαλύτερο ρόλο στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Οι γονείς είναι το πρότυπο των παιδιών τους γι’ αυτό  πριν αρχίσουν οι περιορισμοί ας αναλογιστεί ο κάθε ένας τι εικόνα βγάζει ο ίδιος στο παιδί του.

Πολλοί είναι οι γονείς που νιώθουν αγχωμένοι για το αν το παιδί τους πρέπει να επισκεφτεί ένα διαιτολόγο για να μπει σε πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, ίσα – ίσα ο διαιτολόγος θα βοηθήσει στην υλοποίηση ενός υγιεινού μενού, ενώ παράλληλα θα δώσει απαντήσεις σε διάφορα θέματα που αφορούν τον τρόπο που πρέπει να τρέφεται η οικογένεια.

Ενώ η επίσκεψη στο διαιτολόγο θα έχει θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν και οι ακρότητες από μέρος των γονιών.  Η (πιθανή) έλλειψη γνώσεων των γονιών μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και παράλληλα ένα πιεστικό περιβάλλον για το παιδί.

Ως απάντηση στο εάν οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν ένα διαιτολόγο… συμβουλεύω…

Η επίσκεψη στο διαιτολόγο να γίνεται πάντα μετά από συμφωνία με το παιδί. O διαιτολόγος δεν είναι αστυνομικός ο οποίος θυμώνει και απαγορεύει, αλλά συμβουλεύει και εκπαιδεύει. Κανένα παιδί δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία στέρησης και δίαιτας πόσο μάλλον εάν στο σπίτι ακολουθείται λανθασμένο μοντέλο διατροφής.

Πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση τόσο από τον ίδιο τον γονιό όσο και από τον διαιτολόγο εάν στο σπίτι ακολουθείται σωστά το μεσογειακό μοντέλο το οποίο στοχεύει στην κατανάλωση οσπρίων, ψαριών, αυγών, προϊόντων ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, άπαχων κρεατικών κλπ. Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος, η ποικιλία στη διατροφή και ο σωστός συνδυασμός των τροφίμων είναι μερικά από τα σημεία τα οποία ο διαιτολόγος θα βοηθήσει τον «ανήσυχο γονιό» και να δώσει λύσεις σε διάφορα διατροφικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στο σπίτι.

Σημαντικό μήνυμα προς όλους τους γονείς: Μην ενθαρρύνεις το παιδί σου να αδειάζει το πιάτο του, άστο μόνο του να αποφασίσει πόσο θέλει (χωρίς να υπάρχει υπερβολή στην ποσότητα) και μην το επιβραβεύεις με γλυκά. Απόφυγε να αγοράζεις αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη γιατί απλά …“θέλει και του αρέσουν”. Μάθε το παιδί σου πως το γλυκό είναι κάτι που ΔΕΝ απαγορεύεται αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο!

 

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy