4+1 λόγοι γιατί να εντάξεις τις σούπες στη διατροφή σου - Κεντρική Εικόνα

4+1 λόγοι γιατί να εντάξεις τις σούπες στη διατροφή σου

Η σούπα είναι η “τέλεια” τροφή για τον χειμώνα αλλά και η “χαρά” της μαγείρισσας. Διερωτάσαι γιατί; Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να ρίξει στην κατσαρόλα της ότι έχει απομείνει στο ψυγείο, παρασκευάζεται γρήγορα και εύκολα. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που θα δώσει με μόνο ένα πιάτο καθώς και την χαμηλή της περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και σε αλάτι.

 Ας απαριθμίσουμε λοιπόν, τους λόγους που πρέπει οι σούπες να αποτελούν τη νούμερο 1 επιλογή στο χειμερινό μας διαιτολόγιο:   

1. Έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών καθώς και προσφέρουν ενυδάτωση

Μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα ισορροπημένο πιάτο αφού μέσα “κουβαλάει” κάθε λογής λαχανικό, μια πηγή πρωτεΐνης όπως όσπρια, γιαούρτι, ψάρι, αυγό, κοτόπουλο, βοδινό ή χοιρινό κρέας, μια πηγή υδατάνθρακα όπως όσπρια, πατάτα, γλυκοπατάτα, ρύζι κ.α.,  καθώς και μεγάλη ποσότητα νερού που χρειάζεται για την παρασκευή της. H θρεπτικότητα της προέρχεται από το κάθε υλικό που προστίθεται σε αυτή. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και σε νερό.

2. Έχουν χαμηλά επίπεδα λίπους

Χρησιμοποίησε άπαχη πρωτεΐνη με σκοπό να κρατήσεις τα λιπαρά του πιάτου σου σε  χαμηλά επίπεδα. Αντί για ζωμό εμπορείου προτίμησε να χρησιμοποιήσεις σπιτικό ζωμό χωρίς λίπος.  Επίσης, αν σου αρέσει πιο βελουτέ στη θέση της κρέμας γάλακτος,  εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολτοποιημένα λευκά φασόλια, πατάτα ή γιαούρτι.   

3. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

Σαφώς και οι σπιτικές σούπες περιέχουν λιγότερο αλάτι από τις σούπες του εμπορίου. Σου προτείνω να αντικαταστήσεις το αλάτι και να ενισχύσεις τη γεύση αλλά και τη θρεπτικότητα της σούπας με διάφορα μπαχαρικά, όπως τζίντζερ, κουρκουμά, μπαχάρι, κανέλα, θυμάρι κ.ά.

4. Αποτελούν πλήρες πιάτο και σε χορταίνουν!

Η σούπα αποτελεί πλήρες γεύμα αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της είναι υλικά από όλες τις ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα, περιέχουν πρωτεΐνη (άπαχο κρέας, ψάρι, αυγό, όσπρια κ.ά.), υδατάνθρακες (λαχανικά, πατάτα- γλυκοπατάτα, ρύζι κ.ά.), και λίπος (ελαιόλαδο, αβοκάντο κ.ά.).

5. Σου δίνουν την “ζεστασιά” που χρειάζεσαι!

Εξαιτίας της αυξημένης τους θερμοκρασίας αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού μας κατά 10-20%. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμογένεσης όπου και το σώμα μας ζεσταίνεται. Μην αφήσεις αυτή την ιδιότητα της ανεκμετάλλευτη!

Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc
CHANGE EAT - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

*Δες ακόμη 5 συνταγές για χειμωνιάτικη σούπα