Τροφές που σε βοηθούν να … θυμάσαι!  - Κεντρική Εικόνα

Τροφές που σε βοηθούν να … θυμάσαι!

Υπάρχουν τροφές που σε κάνουν χαρούμενη, τροφές που σε αδυνατίζουν, υπάρχουν και τροφές που επαναφέρουν την μνήμη!

Καστανό ρύζι

Είναι φιλικό για τον εγκέφαλο, επειδή περιέχει GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην πρόληψη των προβλημάτων μνήμης. Το GABA είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής (χημικός αγγελιαφόρος) στον εγκέφαλο και φυσικό χαλαρωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πιο ήρεμη και να σκέφτεσαι πιο καθαρά

Ηλιόσποροι

Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της ανατολικής Φινλανδίας βρέθηκε πως άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα τους είναι, μεγαλώνοντας, περισσότερο προστατευμένοι από διαταραχές της μνήμης. Εκτός από τον ηλιόσπορο, άλλες καλές πηγές της βιταμίνης Ε είναι το φουντούκι, το φιστικοβούτυρο, το μπρόκολο και το ελαιόλαδο. Η μελέτη έδειξε πως τα συμπληρώματα που δεν περιείχαν όλες τις μορφές της βιταμίνης Ε δεν είχαν αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Αβγό

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, μια μορφή βιταμίνης του συμπλέγματος Β απαραίτητη για τη λειτουργία της φαιάς ουσίας και την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που κατανάλωσαν χολίνη πριν από μαθησιακά τεστ μνήμης και γλώσσας σημείωσαν καλύτερη επίδοση.

Αχλάδι και μήλο (με τη φλούδα)

Περιέχουν πολλή κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται πως προσφέρει προστασία από την εγκεφαλική εκφύλιση, δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell.

Καφές

Ο καθημερινός σου καφές μπορεί να κρατάει τον εγκέφαλό σου σε φόρμα, αναφέρεται σε γαλλική έρευνα, που δείχνει πως γυναίκες άνω των 65 ετών που έπιναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα είχαν καλύτερη λειτουργία μνήμης. Αν όμως το παρακάνεις, μπορεί να σου προκαλέσει άγχος, να ταράξει τον ύπνο σου και να νιώθεις το στομάχι σου ανακατεμένο. Προσπάθησε να μην ξεπερνάς τα 300 mg καφεΐνη τη μέρα, το αντίστοιχο δηλαδή 3 ή 4 φλιτζανιών στιγμιαίου καφέ ή 2 φλιτζανιών καφέ φίλτρου ή εσπρέσο.

Πηγή: Shape.gr