Ποια είναι τα μυστικά για την τέλεια μπεσαμέλ;  - Κεντρική Εικόνα

Ποια είναι τα μυστικά για την τέλεια μπεσαμέλ;

Αρχικά είναι μια σάλτσα που λατρεύουμε όλοι φτάνει να μάθουμε να την φτιάχνουμε σωστά!

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/4 κουταλιού του γλυκού αλάτι

Λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Πώς θα τη φτιάξετε

Σε ένα τηγάνι σε μεσαία φωτιά, βάζετε το βούτυρο και περιμένετε να λιώσει. Μόλις διαλυθεί εντελώς, προχωράτε στο επόμενο βήμα...

Σε ένα διαφορετικό μπολ, αναμιγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι ενώ ανακατεύετε συνέχεια. Έπειτα, ρίχνετε το μίγμα στο λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε ν' ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο. 

Για περίπου ένα λεπτό, αφήνετε το μίγμα να βράσει- θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες στην επιφάνειά του. Αυτή είναι η βασική μορφή της μπεσαμέλ, που μπορείτε να εμπλουτίσετε με άλλα υλικά εφόσον θέλετε.

Ζεστάνετε το γάλα σε ένα διαφορετικό σκεύος σε μεσαία φωτιά και απομακρύνετέ το όταν αρχίσει να βράζει.  Δεν είναι απαραίτητο, όμως, είναι μια πινελιά που θα νοστιμίσει τη μπεσαμέλ σας. 

Προσθέστε το γάλα σε δόσεις. Σιγά- σιγά ρίξτε το γάλα μέσα στο μίγμα ενώ ανακατεύετε. Έτσι θα αποφύγετε το σβόλιασμα.

Αφού έχετε προσθέσει όλο το γάλα, συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει εντελώς ομοιόμορφο.

 

Αφήστε τη σος να μαγειρευτεί για 2 με 3 λεπτά, ανάλογα και με το πόσο πηχτή ή απαλή θέλετε. Στο τέλος, προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια προσθέστε την στο πιάτο που ετοιμάζετε.

Οι «πινελιές» που θα κάνουν τη διαφορά

*Μπορεί να προσέχετε τη διατροφή σας, όμως το μυστικό για μια πεντανόστιμη μπεσαμέλ είναι να χρησιμοποιήσετε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο λόγος; Το ημιάπαχο γάλα, για παράδειγμα, δεν θα βοηθήσει τη σάλτσα να «δέσει» και θα σας πάρει περισσότερη ώρα.
*To νούμερο ένα μυστικό δεν είναι το ανακάτεμα αλλά το συνεχές «χτύπημα» με τον αυγοδάρτη. Μ' αυτό τον τρόπο δεν θα σας κόψει, δεν θα κάνει σβόλους και δεν θα βγει «νερουλή».

*Η μπεσαμέλ απαιτεί ακρίβεια στην ποσότητα των υλικών, γι' αυτό ακολουθήστε πιστά τη συνταγή και μην υπολογίζετε με τη μέθοδο «όσο πάει».

*Για να γίνει πιο ελαφριά, μπορείτε να πειραματιστείτε με το γιαούρτι. Συγκεκριμένα, αναμίξτε 2 αυγά, 1 φλιτζάνι γιαούρτι και δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι.

* Μπορείτε να προσθέσετε και τυριά για πιο γεμάτη γεύση. Προτιμώνται τα κίτρινα τυριά- το κασέρι και το κεφαλοτύρι θα της δώσουν πλούσια γεύση χωρίς να την βαρύνουν.

*Αφού ετοιμαστεί, περάστε την από ένα κόσκινο ή σουρωτήρι για να «κάτσουν» εκεί οι σβόλοι (αν υπάρχουν) και να μείνει μόνο η σάλτσα.

*Aν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε αργότερα, καλύψτε την με αντικολλητικό χαρτί ή ρίξτε λίγο γάλα. Θα λειτουργήσουν ως προστατευτικά για να μην σχηματιστεί η ανεπιθύμητη κρούστα.

 

Newsfeed