10+1 βήματα για το τέλειο γιορταστικό μπουφέ  - Κεντρική Εικόνα

10+1 βήματα για το τέλειο γιορταστικό μπουφέ

Έντεκα απλά βήματα για τέλεια τραπεζώματα από τον Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef της Μεγάλης Βρετανίας και του King George.

1. Ξεκινάμε με τον προϋπολογισμό, δηλαδή, πόσα χρήματα θέλουμε να ξοδέψουμε για να καλύψουμε όλη την γκάμα ενός μεγάλου δείπνου.

2. Υπολογίζουμε τις ποσότητες, εκτιμώντας τι μπορεί να καταναλώσει κάθε καλεσμένος. Υποθέτουμε ότι για κάθε άτομο το κρέας στο κυρίως πιάτο θα είναι 300 γρ., ενώ οι ποσότητες απ' όλα τα υπόλοιπα πιάτα που θα υπάρχουν στο μπουφέ θα είναι γύρω στα 200 γρ.

3. Οι δυσκολίες για την προετοιμασία των φαγητών του μπουφέ στο σπίτι έχουν να κάνουν με τα σκεύη, τον φούρνο, τον εξοπλισμό. Άρα πρέπει να προγραμματίσουμε τη σειρά στο μαγείρεμα. Σε περίπτωση που ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, ίσως είναι προτιμότερο να δοθεί έμφαση σε περισσότερα κρύα πιάτα ορεκτικά, σαλάτες και λιγότερα κυρίως.

4. Στον μπουφέ μπαίνουν κρύα και ζεστά ορεκτικά, κυρίως πιάτα, φρούτα, γλυκά και τυριά σε μικρά κομμάτια για να σερβίρονται εύκολα οι καλεσμένοι αλλά και να μπορέσουν να δοκιμάσουν όλες τις γεύσεις που ετοίμασε η οικοδέσποινα.

5. Οι προτάσεις των κρύων ορεκτικών ποικίλλουν: καπνιστός σολομός, αυγοτάραχο, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ρώσικη, σαλάτα σελινόριζα, και σαλάτα με ποικιλία πράσινων σαλατικών με ρόδι και καρύδι –για να είμαστε στο εορταστικό πνεύμα− με γλυκόξινη βινεγκρέτ.

6. Στα ζεστά ορεκτικά του μπουφέ μπορούμε να έχουμε λαχανοντολμάδες, πίτα με χόρτα εποχής, σπανακοτυρόπιτα με γραβιέρα, τάρτα με λαχανικά, τυριά ή με ό,τι θέλει η φαντασία της νοικοκυράς.

7. Η σούπα είναι παραδοσιακή και ταιριάζει με το γιορτινό πνεύμα. Επιλέγουμε κλασικές λύσεις, όπως η κοτόσουπα, ή πάμε σε πιο σύγχρονες εκδοχές, όπως σούπα με κάστανα, κολοκυθόσουπα ή με σελινόριζα.

8. Στα κυρίως, εκτός από τη γεμιστή γαλόπουλα, ταιριάζει το γουρουνάκι ψητό ή μαγειρεμένο με ξερά φρούτα, το αρνί γεμιστό με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες ή με τραχανά, φέτα, καυτερή πιπεριά, τη συκωταριά του και μπαχάρι, αλλά και χοιρινό μαγειρεμένο με σέλινο και πράσα αυγολέμονο.

9. Αν θέλουμε παραδοσιακά γλυκά στον μπουφέ μας, επιλέγουμε δίπλες, λουκουμάδες με μέλι, καρυδόπιτα, ραβανί και κορμό σοκολατένιο.

10. Επιβάλλεται να συμπεριλάβουμε πλατό με τυριά από διάφορες περιοχές

11. Στήνουμε τον μπουφέ ξεκινώντας από δεξιά, όπου τοποθετούνται τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και οι πετσέτες, και ακολουθούν η σούπα, τα κρύα και τα ζεστά ορεκτικά, η σαλάτα, τα κυρίως, τα τυριά, τα φρούτα και τα γλυκά.