7 μυστικά για τέλεια βινεγκρέτ  - Κεντρική Εικόνα

7 μυστικά για τέλεια βινεγκρέτ

Η βινεγκρέτ είναι μια σάλτσα που δεν αποτελείται από καθορισμένα υλικά, αλλά που έχει ως βάση το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο και μια όξινη ουσία όπως το ξίδι, απλό η μπαλσάμικο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, ή το κρασί. Για να διανθίσουμε τη γεύση της βινεγκρέτ προσθέτουμε διάφορα  βότανα και μυρωδικά, μουστάρδα ακόμα και αυγό.

 

1. Εκτός από το να την περιχύσουμε σε μια πράσινη, κατά κανόνα, σαλάτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βινεγκρέτ για να μαρινάρουμε κρέατα και πουλερικά, αλλά και ως σάλτσα σε ψητά ή βραστά ψαρικά, πουλερικά και κρέατα.  

2. Η βασική αναλογία για τη βινεγκρέτ είναι  3 προς 1, δηλαδή κι ανάλογα με την ποσότητα που θα φτιάξουμε η δοσολογία θα είναι 3 μέρη λιπαρή ουσία όπως ελαιόλαδα και 1 μέρος οξύ όπως ξίδι ή λεμόνι.  

3.  Αν φτιάξουμε μια απλή βινεγκρέτ με λάδι και ξίδι ή λεμόνι, προσθέτουμε το λάδι σταδιακά και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά μεταξύ τους. Αν, όμως, προσθέσουμε μουστάρδα ή κρόκο αυγού, πρώτα αναμειγνύουμε τα όξινα υλικά δηλαδή το ξίδι, λεμόνι ή χυμό φρούτου με τη μουστάρδα ή τον κρόκο και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι.

4. Η συνηθέστερη βάση για βινεγκρέτ είναι ελαιόλαδο και ξίδι. Μπορούμε, όμως, να φτιάξουμε βινεγκρέτ και με διάφορες παραλλαγές. Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο, φουντουκέλαιο, ταχίνι ή πολτοποιημένο αβοκάντο. Μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε φρουτώδες ξίδι ή μπαλσάμικο,  με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, σος σόγιας ή σος με μελάσα ροδιού. Αν θέλουμε να εξισορροπήσουμε τη γεύση της, προσθέτουμε μέλι, πετιμέζι ή συκόμελο.

5. Για να έχουμε πιο δεμένη βινεγκρέτ με σωστή υφή και όχι αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε κρόκο αυγού ή μουστάρδα. Αν μας πήξει αρκετά, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.

6. Τα μυρωδικά, μπαχαρικά ή τα βότανα που θα διαλέξουμε για να εμπλουτίσουμε γευστικά τη βινεγκρέτ θα πρέπει να τα ρίξουμε τελευταία. Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε βινεγκρέτ 1 με 2 μέρες πριν τη χρήση της ή σε μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να προσθέσουμε τα βότανα και τα μυρωδικά λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε τη βινεγκρέτ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχοινόπρασο, σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, δυόσμο, κόλιανδρο κατά προτίμηση σε σπόρους κοπανισμένους, κάρι ή ακόμα και καπνιστή πάπρικα.  

7. Για να σταθεί η βινεγκρέτ στη σαλάτα και να αναμειχθεί σωστά και ομοιόμορφα, πρέπει η σαλάτα να είναι στεγνή, δηλαδή τα λαχανικά να έχουν στραγγίξει καλά.