Τροφές για ...υψηλές επιδόσεις!  - Κεντρική Εικόνα

Τροφές για ...υψηλές επιδόσεις!

Οι αθλητές ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέγιστο όφελος από τις τροφές που καταναλώνουν. Αν κι εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που στοχεύουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσω της γυμναστικής κι ενός προγράμματος διατροφής που στηρίζεται σε υγιεινές επιλογές, τότε διάβασε την παρακάτω λίστα, για να δεις τι δεν πρέπει να παραλείπεις από την καθημερινή διατροφή σου. 

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα είναι καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών (πιθανή αιτία τραυματισμού κατά την εκγύμναση), της χοληστερόλης και χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα για να αποκομίζει ο οργανισμός τα αντιφλεγμονώδη οφέλη που προσφέρουν.   

Το ελαιόλαδο διακρίνεται για τις πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Η σύσταση του από μονοακόρεστα λιπαρά ωφελεί στην επούλωση των φλεγμονών που προκαλούνται στον οργανισμό, ενώ την ίδια στιγμή είναι σημαντικό συστατικό ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής. Θυμηθείτε ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο οφείλει να είναι πλούσιο σε τροφές που περιλαμβάνουν ακόρεστα λιπαρά, ενώ τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καλό είναι να καταλαμβάνουν πολύ μικρό ποσοστό. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα συστατικά βοηθούν στη μείωση της αυξημένης χοληστερόλης. Τώρα το ελαιόλαδο μπορεί εύκολα να προστεθεί στις σαλάτες και στην πλειονότητα των φαγητών, χαρίζοντας γεύση και υγεία στο πιάτο σου.

Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν σημαντικό συστατικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής και περιλαμβάνονται σε τροφές, όπως τα όσπρια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι φακές, τα ρεβύθια και τα φασόλια όλων των ειδών (μαύρα, κόκκινα, λευκά). Ως πρωτεϊνούχες τροφές, χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά δρουν ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα άλλων τροφών (π.χ μέσα στη σαλάτα) και να συμβάλλει πιο γρήγορα στο αίσθημα πληρότητας του οργανισμού. 

Ο λιναρόσπορος είναι βασική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση φλεγμονών του οργανισμού. Την ίδια στιγμή ενισχύει τον οργανισμό τροφοδοτώντας τον με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πολύτιμα στοιχεία σε μια διατροφή που εκτός από ενέργεια στοχεύει και στη μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης. Φροντίστε στο επόμενο γεύμα σας να προσθέσετε μια χούφτα λιναρόσπορο, ώστε να απολαύσετε την ωραία γεύση που προσφέρει σε σούπες ή σαλάτες.

Η αξία των ξηρών καρπών βρίσκεται στο φυσικό συνδυασμό πρωτεΐνης και καλών   λιπαρών που περιέχουν, αναδεικνύοντάς τους σε πολύτιμο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, διευκολύνουν τη διαδικασία πέψης, ενώ η κατανάλωσή τους σε συνδυασμό με υδατάνθρακες συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Η γλυκοπατάτα είναι μια τροφή εύκολη στο μαγείρεμα και πλούσια σε θρεπτική αξία. Aποτελεί εξαιρετική πηγή Βιταμίνης Α και C, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και βοηθούν στην απομάκρυνση από τον οργανισμό των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, λειτουργούν κατά της αρτηριακής πίεσης, ενώ πρόκειται για μια δυναμωτική τροφή, ιδιαίτερα για όσους γυμνάζονται, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που διαθέτει σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τέλος, η περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο βοηθά στην πιο αποτελεσματική απόδοση του μυϊκού ιστού του σώματος.

Μην σε εκπλήσσει το γεγονός ότι η μπανάνα συνιστάται ως κατάλληλη τροφή για πριν και μετά το γυμναστήριο, καθώς τα οφέλη της είναι πολλά. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και κάλιο, ενώ επιπλέον βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, ρυθμίζει τη διαδικασία πέψης και εφοδιάζει τον οργανισμό με ηλεκτρολύτες, η απώλεια των οποίων πραγματοποιείται στη διάρκεια κάθε προγράμματος γυμναστικής.