H υπερτροφή κινόα  - Κεντρική Εικόνα

H υπερτροφή κινόα

Ανήκει στην οικογένεια των ψευδοδημητριακών και αποτελεί μία σπουδαία πηγή φυτικών ινών. 

Τι είναι: Chenopodium quinoa είναι η επιστημονική του ονομασία και μας έρχεται από την Νότια Αμερική. Πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στο πολιτισμό των Ίνκας. Είχε μεγάλη σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων και ήταν η δεύτερη κύρια τροφή τους μετά την πατάτα και το καλαμπόκι. Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. 

Θρεπτική αξία της κινόα: Η κινόα σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη θρεπτική της αξία και τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει ως υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντάς το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Η κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.

Πώς μαγειρεύεται: Η κινόα μαγειρεύεται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Μπορείτε να την μουλιάσετε πρώτα σε καυτό νερό, για ένα πεντάλεπτο περίπου, κι έπειτα να την ξεπλύνετε κάτω από χλιαρό τρεχούμενο νερό.

*Δείτε συνταγές με κινόα εδώ.