Να σου πω τον καφέ; - Κεντρική Εικόνα

Να σου πω τον καφέ;

1η Οκτωβρίου γιορτάζει ο καφές, τουλάχιστον κανόνισε να το γιορτάσεις δεόντως σε μια από τις πολλές αλυσίδες καφέ που υπάρχουν στην Κύπρο ή ακόμα καλύτερα σε ένα απομονωμένο καφενεδάκι που θα σου κάνει ένα μερακλήδικο κυπριακό.

Διαβάζω στο Wikipedia ότι η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους.

Όμως ψάχνοντας έπεσα στην ιστορία του βοσκού που έβλεπε πολύ μπροστά, στο www.mixanitouxronou.gr διάβασα ότι ο Κάλντι ο Αιθίοπας βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του ήταν πολύ πιο ζωηρές, όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός θάμνου, που έμοιαζαν με κεράσια. Όταν δοκίμασε κι εκείνος, βεβαιώθηκε ότι οι καρποί του έδιναν περισσότερη ενέργεια. Το είπε σε έναν μοναχό στο κοντινό μοναστήρι, ο οποίος έφτιαξε ρόφημα με τους καρπούς και εντυπωσιάστηκε από το πόση εγρήγορση του έδωσαν. Οι καρποί διαδόθηκαν σταδιακά στην περιοχή, αργότερα στη χώρα και μέσω εμπόρων, έφτασαν και στην αραβική χερσόνησο, κάποια στιγμή τον 12ο αιώνα. Ο βοσκός είχε ανακαλύψει τον καφέ! Η χώρα που εξέλιξε πρώτη τον καφέ ήταν η Υεμένη, όπου έβρασαν τους κόκκους και έφτιαξαν το διάσημο πια ρόφημα. Από εκεί προήλθε και το όνομα του. «Qahwa», που προφέρεται «κάουα». Πάντως σιγά-σιγά διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Καλά τώρα, δεν θα χαρτογραφήσουμε το ταξίδι του καφέ γιατί θα σε κουράσω και δεν το θέλω. Απλά, μέσα στις σελίδες μας, μπορείς να βρεις συνταγές με καφέ αλλά και συνταγές που συνοδεύουν τον καφέ σου. Όσο για την παρέα, αυτό είναι δικό σου θέμα.

Από τη Σύλια Ιωαννίδου

Newsfeed