Φτιάχνετε τη ζύμη:
1. Σε μπολ ή κουζινομηχανή ανακατεύετε ανάλατο βούτυρο Lurpak με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια ενιαία κρέμα. Πασπαλίζετε με το αλάτι και ρίχνετε σχεδόν όλα τα χτυπημένα αβγά, κρατώντας για αργότερα περίπου μια κουταλιά της σούπας.
2. Με τη κουζινομηχανή στο Pulse, ενσωματώνετε στο μίγμα το αβγό. Αν δεν έχετε κουζινομηχανή χρησιμοποιείστε μιξερ χειρός κατα ριπές. Προσθέστε το 1/3 της φαρίνας και συνεχίστε στο Pulse μέχρι να ενσωματωθεί, και συνεχίστε σταδιακά με τα υπόλοιπα 2/3.
3. Μαζέψτε τη ζύμη ελαφρά με τα χέρια και σχηματίστε μια μπάλα, χωρίς να τη ζυμώσετε. Καλύψτε με μεμβράνη το μπολ με τη ζύμη και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30’, δηλαδή όσο χρόνο θα χρειαστεί να κάνετε τη γέμιση.
4. Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190°C.
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
5. Ξεφλούδίζετε τα μήλα, πετάτε τα σπόρια και τα κόβετε σε κομμάτια περίπου 1 εκ. Ετοιμάζετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
6. Σε πολύ μεγάλο μπολ αναμίξτε τα μήλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά με κουτάλα.
Ετοιμάζετε τη μηλόπιτα:
7. Διαλέγετε μια λυόμενη φόρμα κείκ με αποσπώμενο πάτο (εδώ 24 εκ.) και κόβετε με το ψαλίδι ένα κομμάτι λαδόκολας για να χωρέσει ακριβώς στον κυκλικό πάτο. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας και στη συνέχεια βάζετε τη λαδόκολα στο πάτο.
8. Παίρνετε περίπου το 60% της ζύμης, το ακουμπάτε στη φόρμα και πιέσοντας με τα δάχτυλα το στρώνετε σιγά-σιγά ώστε να καλύψει, πάτο και πλευρές με περίπου το ίδιο πάχος. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αρκεί να έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
9. Βάζετε μέσα τη γέμιση σταδιακά, πιέζοντας με σπάτουλα τα μήλα, ώστε να συμπιεστούν αρκετά και να μειωθούν τα κενά. Η γέμιση είναι ελαφρά περισσότερη απ’ τη χωρητικότητα της φόρμας, οπότε θα δημιουργήσετε ένα λοφάκι.
10. Παίρνετε την υπόλοιπη ζύμη, την βάζετε πάνω στη γέμιση και την πλάθετε ελαφρά με τα χέρια σε ένα κυκλικό σχήμα, μέχρι να απλώσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη διάρκεια της διαδικασίας καθώς θα πιέζετε τη ζύμη, αρκετά κομμάτια από μήλα θα βγούν στην επιφάνεια, λίγο ή περισσότερο. Είτε μπορείτε να τα καλύψετε με ένα κομμάτι ζύμης, είτε να τ’ αφήσετε έτσι, δεν έχει σημασία στο τελικό αποτέλεσμα.
11. Αλείφετε τη μηλόπιτα από πάνω με το αβγό που έχετε κρατήσει από πριν, την πασπαλίζετε με 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνετε τη μηλόπιτα:
12. Ψήνετε τη μηλόπιτα στους 190ºC για 70’-80’. Μετά τα πρώτα 40’ άν δείτε ότι η πάνω επιφάνεια σκουραίνει πολύ, καλύψτε τη χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Στα 70΄ τρυπήστε τη κρούστα με ένα μικρό αιχμηρό μαχαίρι για να δείτε αν τα μήλα έχουν μαλακώσει. Άν περνά εύκολα, βγάλτε τη απ’ το φούρνο και αν όχι αφήστε τη για τα υπόλοιπα 10’ γιατί όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι.
13. Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει αρκετά (2-3 ώρες τουλάχιστον) πριν αφαιρέσετε τη λυόμενη πλευρά της φόρμας, γιατί η ζύμη είναι τέτοια που θα διαλυθεί. Κόβετε με πολλή προσοχή την μηλόπιτα σε μεγάλα κομμάτια με μεγάλο αιχμηρό μαχαίρι, γιατί ακόμη και αφού κρυώσει σπάνε σχετικά εύκολα.
Σερβίρισμα:
Αφού κόψετε τα κομμάτια μπορείτε να τη ζεστάνετε ελαφρά στο φούρνο και στη συνέχεια να τη σερβίρετε με 2-3 κουταλίές σπιτική σαντιγύ ή παγωτό βανίλια από πάνω. Συνοδέψτε τη με glorious ζεστή σοκολάτα ή καφέ και αναμένο τζάκι, για να νιώσετε την απόλυτη θαλπωρή του σπιτιού τον χειμώνα!
Πηγή: Lurpak.com