Τα πρωτοβρόχια σημαίνουν και την ευκαιρία για την συλλογή σαλιγκαριών, αφού πολλοί τα θεωρούν εξαιρετική λιχουδιά.
Βέβαια κανονικά το φθινόπωρο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται βάσει νόμου η συλλογή σαλιγκαριών, καθώς η υπερσυλλογή τους έχει οδηγήσει σε αφανισμό εδώδιμων ειδών σαλιγκαριών σε χώρες όπως π.χ. η Γαλλία.
Αν πάντως θέλετε να μαζέψετε μόνοι σας σαλιγκάρια, το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε είναι το σημείο της συλλογής να απέχει από εντατικές καλλιέργειες, καθώς τα σαλιγκάρια μπορεί να έχουν μολυνθεί με παρασιτοκτόνα. Βασικός κανόνας είναι πως μαζεύουμε τα μεγαλύτερα κυρίως σαλιγκάρια αυτά που το μέγεθός του κελύφους τους ξεπερνά τα 3 εκατοστά.
Επίσης βασικό είναι να τα καθαρίσετε για να αποβάλλουν ότι έχουν καταναλώσει και να καθαρίσει όλο το πεπτικό τους σύστημα. Αρχικά θα πρέπει να τα βάλετε σε ένα καλάθι, στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικά καθαρά ξερά κλαδιά, π.χ. από ελιές ή θυμάρι, η ακόμα και σανό και λίγο αλεύρι και θα τα αφήσετε να μείνουν στο καλάθι για 3 με 5 ημέρες, έχοντας φροντίσει να σκεπάσετε καλά το καλάθι με ένα πανί, αλλά με προσοχή, χωρίς να καλύψετε τις πλαϊνές τρύπες για να συνεχίζουν να αναπνέουν τα σαλιγκάρια μας.
Καλό είναι να ξέρετε πως όλα τα σαλιγκάρια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία «καθαρισμού», άρα δεν χρειάζεται να την επαναλάβετε. Πριν τα μαγειρέψετε θα τα βάλετε σε ένα βαθύ σκεύος με νερό και θα κρατήσετε μόνο αυτά που βγάζουν το κεφάλι τους από το κέλυφος. Τα υπόλοιπα τα πετάτε. Στο ίδιο σκεύος θα ρίξετε αλάτι (περίπου 1 φλιτζάνι για 50 σαλιγκάρια και ¼ φλυτζανιού ξύδι και θα τα αφήσετε για περίπου μισή με μία ώρα, αλλάζοντας συχνά το νερό (ανά 10 λεπτά) για να βγάλουν τα σάλια τους. Τέλος τα πλένετε με άφθονο νερό και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.