Όλα όσα δεν γνωρίζεις για τα προϊόντα καρύδας  - Κεντρική Εικόνα

Όλα όσα δεν γνωρίζεις για τα προϊόντα καρύδας

 Είναι τόσο μαζικό το trend της καρύδας, που πλέον το συναντάς παντού: οι συνταγές σου ζητούν τη μιά ρόφημα, την άλλη κρέμα καρύδας, κάποιος σου είπε ότι το καλύτερο φάρμακο για την ξηρή επιδερμίδα σου είναι το λάδι καρύδας, ενώ την τελευταία φορά που υπέφερες από hangover, το νερό καρύδας που δοκίμασες φαίνεται να “έκανε δουλειά”. Τι είναι όλα αυτά και που τα χρησιμοποιούμε; Όλες οι απαντήσεις εδώ.

Ρόφημα καρύδας

Υπάρχουν 2 είδη ροφήματος καρύδας: το παχύρρευστο που θα βρεις στο ράφι του σουπερμάρκετ (σε μορφή κονσέρβας ή σε μικρό κουτί σαν της κρέμας γάλακτος) και που προορίζεται για μαγειρική ή ζαχαροπλαστική χρήση και το πολύ πιο υδαρές ρόφημα ψυγείου, που -τα τελευταία χρόνια- έχει γίνει πολύ δημοφιλές ως υποκατάστατο ζωικού γάλακτος.

Πως φτιάχνεται; Η ψιλοκομμένη “ψίχα” της καρύδας σιγοβράζει μέσα σε νερό για κάμποση ώρα κι έπειτα περνά από πολύ ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι, αφήνοντας πίσω τα στέρεα κομμάτια. Το υγρό που απομένει μετά από λίγη ώρα διαχωρίζεται: το πιο “παχύ” υγρό καρύδας κάθεται στην επιφάνεια και το υγρό που μένει από κάτω είναι πιο διάφανο, σχεδόν σαν νερό. Όταν ανοίξεις μια κονσέρβα θα παρατηρήσεις ότι συμβαίνει σχεδόν πάντα, επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ανακατέψεις καλά το μείγμα ή να ανακινήσεις την κονσέρβα προτού την ανοίξεις.

Η μέση περιεκτικότητα του παχύρρευστου ροφήματος καρύδας σε λιπαρά  είναι 17%, αλλά από μάρκα σε μάρκα διαφέρει. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε ασιατικές σάλτσες, σούπες και κάρι, όπως αυτές οι εξωτικές φακές, αφού λόγω της παχύρρευστης υφής και της δροσερής γεύσης συμπληρώνει υπέροχα πικάντικα πιάτα με έντονα μπαχαρικά. Ωστόσο είναι θαυμάσιο υλικό για κάθε είδους νηστίσιμα ή/και vegan γλυκά όπως η σπιτική πραλίνα, η τάρτα σοκολάτας, το υπέροχο ρυζόγαλο καρύδας και το σοκολατένιο μωσαϊκό.

Το πιο υδαρές ρόφημα καρύδας που θα βρεις στο ψυγείο, έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και προορίζεται για τον καφέ, τα δημητριακά, τα milkshake και τα smoothies σου αλλά και έτσι σκέτο, αφού είναι ιδιαιτέρως δροσιστικό.

Κρέμα καρύδας

Η κρέμα καρύδας προκύπτει από την ίδια διαδικασία με την οποία παράγεται το ρόφημα καρύδας. Δηλαδή βράσιμο της ψίχας της καρύδας και στράγγισμα. Το υγρό που προκύπτει, σε κάποια φάση διαχωρίζεται και τα “παχιά” υπολείμματα στερεών καρύδας που μαζεύονται στην επιφάνειά του, απομονώνονται και δημιουργούν μια πολύ πλούσια κρέμα για μαγειρική και ζαχαροπλαστική χρήση.

Η κρέμα καρύδας μοιάζει πολύ με το παχύρρευστο ρόφημα καρύδας που ανέφερα πιο πάνω, απλώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό και υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά: περίπου 20-24%, αναλόγως και την μάρκα που θα διαλέξουμε.

Όπως και με το ρόφημα, χρησιμοποιούμε την κρέμα καρύδας σε διάφορα ασιατικά πιάτα (κυρίως ταϊλανδέζικα και ινδικά). Συμπεριφέρεται εξαιρετικά στα γλυκά, σαν υποκατάστατο κρέμας γάλακτος: η κρέμα της vegan τάρτας λεμονιού παίρνει όλη την πλούσια υφή της, χωρίς να επηρεάζεται η γεύση της. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε ανάλαφρη σαντιγί καρύδας, αν έχουμε παγώσει καλά την κρέμα καρύδας στο ψυγείο και την χτυπήσουμε αρκετά σκέτη ή με λίγη ζάχαρη άχνη και μυρωδικά (εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού κ.λ.π.).

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας είναι αρκετά διαφορετικό προϊόν από το ρόφημα και την κρέμα καρύδας. Είναι καθαρό, σχεδόν διάφανο υγρό που παίρνουμε από την καρδιά άγουρων νεαρών καρύδων, δηλαδή καρύδων που συγκομίζονται κατευθείαν από τα δέντρα (χωρίς να περιμένουμε να ωριμάσουν και να πέσουν από μόνα τους).

Το νερό, σε αντίθεση με την ψίχα της καρύδας, δεν περιέχει καθόλου λίπος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και άλλα ωφέλιμα συστατικά, γι αυτό και προωθείται ως υγιεινό ρόφημα κατά της αφυδάτωσης.

Σε τροπικές χώρες το νερό καρύδας πωλείται παντού: από πλανόδιους στο δρόμο, στην παραλία αλλά και σε πολλά μαγαζάκια εστίασης και σερβίρεται κατευθείαν από την πηγή, δηλαδή μέσα από την ίδια την καρύδα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η εμφιάλωση και πώληση αυτού του ιδιαίτερου υγρού, έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση στον δυτικό κόσμο. Θα το βρεις στα ψυγεία του σουπερμάρκετ, συνήθως σε κουτί, μαζί με τους χυμούς και τα κρύα τσάγια. Αν και όλες οι ωφέλιμες ιδιότητες του νερού καρύδας δεν έχουν αποδειχθεί (ή τουλάχιστον όχι πλήρως) από την επιστημονική κοινότητα, οι περισσότεροι το απολαμβάνουν για την ελαφριά γεύση του, τη δροσιά, τις χαμηλές θερμίδες και τα φυσικά συστατικά του.

Λάδι καρύδας

Και μ’ αυτά και μ’ εκείνα φτάσαμε στο πιο αμφιλεγόμενο προϊόν καρύδας, αυτής της λίστας: το έλαιο ή λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας, λοιπόν, εκχυλίζεται από το λίπος που βγάζει η λευκή “σάρκα” της καρύδας. Όπως το ζωικό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (25°C και κάτω) είναι σε στέρεη μορφή, ή ας πούμε σε μορφή αλοιφής, ενώ μόλις θερμανθεί γίνεται υγρό. Στην αγορά το βρίσκουμε σε μεγάλα ή μικρά βάζα και βέβαια, με διάφορες ονομασίες που δείχνουν την διαφορετική ποιότητα από μάρκα σε μάρκα: ψυχρής έκθλιψης, έξτρα παρθένο (είναι το ίδιο με το παρθένο, όταν μιλάμε για λάδι καρύδας), ανεπεξέργαστο ή εξευγενισμένο (το πιο δημοφιλές και οικονομικό, με την πιο ήπια μυρωδιά) κ.ο.κ.

Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, όσο και στην περιποίηση του δέρματος, του γυναικείου κόλπου, των μαλλιών, τον καθαρισμό των δοντιών κ.λ.π., καθώς έχει ενισχυμένες ενυδατικές, καταπραϋντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο όσον αφορά την βρώση του, ενώ στο παρελθόν έχει προωθηθεί ως superfood που βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς, του θυρεοειδούς, τον έλεγχο του σωματικού βάρους και την επιβράδυνση της γήρανσης, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, θεωρείται από πολλούς απαγορευμένη τροφή ή τέλος πάντων ένα έλαιο που δεν συνιστάται για μαγειρική.

Ποια είναι η αλήθεια; Δυστυχώς ακόμα δεν γνωρίζουμε. Όμως το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται ευρέως σαν εναλλακτικό του ελαιολάδου, στο σοτάρισμα λαχανικών π.χ. για ένα ασιατικό stir-fry ή ρυζιού αλλά και σε γλυκά όπως κέικ, μπάρες, και μπισκότα.