Οι βιταμίνες για απώλεια βάρους και ενεργοποιηση του μεταβολισμού - Κεντρική Εικόνα

Οι βιταμίνες για απώλεια βάρους και ενεργοποιηση του μεταβολισμού

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα συστατικά για την υγεία. Αν και οι βιταμίνες από μόνες τους δεν μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά, η επαρκής πρόσληψη τους όμως, βοηθά πάρα πολύ κατά της διάρκεια της δίαιτάς μας.

  • Βιταμίνη Α: Παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των ορμονών του θυροειδούς αδένα. Οι ορμόνες του θυροειδούς αδένα ρυθμίζουν το πως τα κύτταρα του σώματος μας χρησιμοποιούν ενέργεια η οποία επηρεάζει τον ρυθμό του μεταβολισμού. Όταν τα επίπεδα τον ορμονών του θυροειδούς είναι πολύ χαμηλά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση στον μεταβολισμό.

Πηγές: καρότα, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι, μαγκο, πεπόνι, βερίκοκα , αυγά σολομός

  • Βιταμίνη Δ: Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα της είναι πιο συχνά στα παχύσαρκα άτομα.  Όταν η βιταμίνη Δ είναι σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, βελτιώνουμε την απώλεια βάρους.

Πηγές: ήλιος, σολομός, τόνος, σαρδέλες, μανιτάρια, τυρί, βοδινό, συκώτι, κρόκοι αυγών

  • Βιταμίνη Γ: Τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα Βιταμίνης Γ. Αυξάνοντας της πρόσληψη της, μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος κατά της διάρκεια  άσκησης μέτριας έντασης όπως γρήγορο περπάτημα. Οι ενήλικες χρειάζονται 75-90 mg την ημέρα.

Πηγές: πορτοκάλια, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, φράουλες

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες και παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια. Θα ήταν καλό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ή να προσθέσουμε συμπλήρωμα διατροφής των βιατμινών αυτών για να βοηθήσουμε τον μεταβολισμό μας να αρχίσει να χάνει πιο γρήγορα βάρος. Οι βιταμίνες αυτές επειδή είναι υδατοδιαλυτές, δηλαδή το σώμα δεν είναι σε θέση να τις αποθηκεύσει, τυχόν περίσσεια τους αποβάλλεται από τα ούρα. Η πρόσληψη τους μειώνει την όρεξη και κρατά τα επίπεδα της ενέργειας μας ψηλά.

Πηγές: δημητριακά, συκώτι, κοτόπουλο, μπανάνες, μοσχάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά

 

Δέσποινα Παλαμά 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 136443/25028546
Email. despinapalama@gmail.com
Instagram. my.dietitian

 

Newsfeed