Καλαμαράκια … τέλεια, νόστιμα και υγιεινά! - Κεντρική Εικόνα

Καλαμαράκια … τέλεια, νόστιμα και υγιεινά!

Ξέρουμε ότι αυτές τις μέρες της νηστείας όλο και σε κάποια ψαραγορά Blue Island θα βρεθείς. Μη ξεχάσεις στο μενού σου να εντάξεις το καλαμαράκι ένα διατροφικό θησαυρό!

Όπως όλα τα θαλασσινά, τα καλαμάρια είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, χαλκό, μαγνήσιο και σίδηρο. Συγκεκριμένα, το υψηλό ποσοστό χαλκού που περιέχουν (90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) συμβάλει σημαντικά στην άμεση απορρόφηση, αποθήκευση και μεταβολισμό του σιδήρου για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο φώσφορος – μαζί με το ασβέστιο – είναι βασικό για τον οργανισμό μέταλλο, δεδομένου ότι βοηθά στη φυσιολογική κατασκευή των οστών και των δοντιών και τη διατήρηση τους σε καλή κατάσταση. Τα καλαμάρια είναι επίσης καλή πηγή ψευδάργυρου και σελήνιου, που ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Όσο για τη θερμιδική τους αξία, τα 100γρ. ψητού καλαμαριού παρέχουν 90 θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχουν είναι ελάχιστα ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ωφέλιμα (Ω3) για τον οργανισμό.

Δοκίμασέ τα όπως πραγματικά σου αρέσουν, σε ροδέλες πανέ τηγανιτά, ή απλά στη σχάρα ή στον φούρνο γεμιστά. Είναι ο πιο καλός σύντροφος της Σαρακοστής.