Η κολοκύθα είναι …δυνατή! - Κεντρική Εικόνα

Η κολοκύθα είναι …δυνατή!

Έψαξα και έμαθα τα οφέλη της κολοκύθας που θα σε εντυπωσιάσουν και εσένα.

Κατά του καρκίνου

Το ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί χρώμα του εσωτερικού της κολοκύθας έχεις καροτενοιδή όπως η β καροτίνη που βοηθά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκουμε στην σάρκα της, κάνουν καλό για την υγεία των ματιών και την πρόληψη από την εκφυλιστική ασθένεια της ωχράς κηλίδας. Ακόμα, είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C, που μειώνουν τα σημάδια της γήρανσης στο δέρμα.

 

Καταπολεμά των διαβήτη

Το κάλιο που περιέχει η κολοκύθα είναι ότι πρέπει για τα άτομα με υπέρταση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά επίσης να περιοριστεί η αίσθηση της πείνας και μειώνει την την απορρόφηση του λίπους και την προστασία από την αθηροσκλήρωση. Η κολοκύθα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την ανάγκη για καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης σε διαβητικούς.

Σε «προστατεύει»

Μην πετάς τους σπόρους της κολοκύθας γιατί έχει ακριβώς τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τη σάρκα. Άσε που «προστατεύει» τον προστάτη ιδίως για την ΒΡΗ (καλοήθης υπερτροφία του προστάτη), η οποία είναι κοινή σε άνδρες 50 ετών και άνω. Οι σπόροι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, ωμέγα-3 λιπαρά και ψευδάργυρο, ενώσεις που ενισχύουν την προστασία του προστάτη. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης προστασία από την οστεοπόρωση στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη.Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε φυτοστερόλες, ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Και αντιφλεγμονώδες

Σε σύγκριση με αντι-φλεγμονώδη φάρμακα για την αρθρίτιδα, σπόροι κολοκύθας είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής. Επίσης, οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, μαγγανίου και φωσφόρου, ενώ έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το έλαιο του σπόρου κολοκύθας έχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

 

Newsfeed