Το Gastronaut θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το... Uber των μαγείρων. Ομως η πρωτότυπη εφαρμογή του 33χρονου Ακη Παλαμήδη στη Στοκχόλμη δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα στους Σουηδούς να δοκιμάσουν παραδοσιακό σπιτικό φαγητό από οποιαδήποτε κουζίνα του κόσμου, αλλά και μια πραγματική ευκαιρία σε μετανάστες να βγάλουν τα προς το ζην και να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία κάνοντας αυτό που αγαπούν: να μαγειρεύουν.
Μιλώντας στο 'Εθνος της Κυριακής' ο νεαρός Έλληνας επιχειρηματίας μας εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα για την πλατφόρμα παραγγελίας φαγητού και πώς αυτή έχει σώσει δεκάδες μετανάστες που δυσκολεύονταν να βρουν εργασία μετατρέποντάς τους σε... 'γαστροναύτες'.
Οπως ανέφερε ο Ακης, το app λειτουργεί με τρόπο αντίστοιχο με άλλες εφαρμογές φαγητού: εντοπίζει ποιοι μάγειρες παραδίδουν φαγητά κοντά στην τοποθεσία ενός χρήστη και στη συνέχεια αυτός επιλέγει αν θέλει να φάει ελληνική σπανακόπιτα, κινεζικά χειροποίητα νουντλς ή πακιστανικό Καμπαλί Πουλάο. Η διαφορά με άλλες εφαρμογές είναι ότι τα φαγητά προσφέρονται από μάγειρες που είναι μετανάστες και είναι πιάτα που μαγειρεύουν στο σπίτι τους και δεν μπορείς να βρεις έξω. Δηλαδή αν πας σε ένα ελληνικό εστιατόριο στη Στοκχόλμη, δύσκολα θα βρεις μουσακά ή αν πας σε κινέζικο βρίσκεις όλα τα τηγανητά πιάτα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που μαγειρεύουν οι Κινέζοι στο σπίτι τους. Είναι το αυθεντικό σπιτικό φαγητό κάθε χώρας που δεν υπάρχει στην αγορά', μας εξήγησε.
'Η ιδέα γεννήθηκε από τους Κινέζους συναδέλφους μου πριν από δύο χρόνια, επειδή οι ίδιοι δεν έβρισκαν αυθεντικό κινεζικό φαγητό στη Στοκχόλμη. Ενώ αρχικά είχαν την ιδέα να ανοίξουν κινεζικό εστιατόριο που θα προσφέρει αυθεντικό σπιτικό φαγητό, άρχισαν να μιλάνε με φίλους τους από άλλες χώρες, Ιταλούς, Ισπανούς, που είχαν το ίδιο πρόβλημα και συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί συνολικά.
Τους συνάντησα σε μια έκθεση τον Δεκέμβριο του 2015 και τότε συνειδητοποίησα ότι κι εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα με το ελληνικό φαγητό. Λείπω δέκα χρόνια από την Ελλάδα και όπου κι αν έχω πάει δεν έχω βρει πουθενά το σπιτικό φαγητό μας', ανέφερε στο 'Εθνος' ο Ακης, ο οποίος ενθουσιάστηκε τόσο με την ιδέα που άφησε τη δουλειά του στη διαφημιστική εταιρεία όπου εργαζόταν και μπήκε επίσημα ως συνέταιρος στο Gastronaut τον περασμένο Ιούνιο. Το πρώτο πράγμα που έκανε είναι να αλλάξει το όνομα της εφαρμογής από MiK (MicroKitchen) σε Gastronaut, το λογότυπο της οποίας επιμελήθηκε μια γραφίστρια στην Ελλάδα.
'Σήμερα έχουν κατεβάσει το app 8.000 άτομα και έχουμε γύρω στους 180 μάγειρες από 12 χώρες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και από Ινδία, Πακιστάν, Κίνα, Ιαπωνία, Σομαλία, Αιθιοπία. Εχουμε και κάποιους πρόσφυγες, αλλά είναι πολύ καινούριοι στην εφαρμογή, γράφτηκαν πριν από μερικές εβδομάδες'.
Οπως μας είπε, 'οι Ελληνες μάγειρες είναι επτά και πάνε αρκετά καλά, αφού ετοιμάζουν κι αυτοί φαγητά που δεν υπάρχουν στις ελληνικές ταβέρνες. Τώρα τελευταία έχουμε τη Βάσω, που η σπεσιαλιτέ της είναι οι πίτες, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κοτόπιτες κ.ά.'.
Ακρως εντυπωσιακό είναι το πώς η εφαρμογή, η οποία βραβεύτηκε ως 'Food Tech Company of the Year' στη Σουηδία, μπορεί να ανοίξει στους μετανάστες μια πόρτα στην αγορά εργασίας και να τους δώσει τη δυνατότητα ακόμα και μέσα σε έναν μήνα να αποκτήσουν σταθερό εισόδημα μαγειρεύοντας.
Ο κινέζος σεφ-σταρ
'Μαγείρευα για φίλους και τώρα έχω έναν πολύ καλό μισθό'
Ο πιο δημοφιλής σεφ είναι ο Κινέζος Λάο Ζάο. Φτιάχνει φαγητά που δεν μπορείς να βρεις πουθενά στην Ευρώπη και που δοκίμασαν γνωστοί Σουηδοί σεφ και ήθελαν να τον προσλάβουν επί τόπου', μας είπε ο Ακης.
Ο ίδιος ο μάγειρας-σταρ του app μας αφηγήθηκε την ιστορία του: 'Στο Πεκίνο εργαζόμουν ως στέλεχος μάρκετινγκ στις τηλεπικοινωνίες και όταν ήρθα στη Σουηδία είχα πρόβλημα να βρω δουλειά λόγω γλώσσας.
Μαγειρεύω από το σπίτι για το Gastronaut από τον Αύγουστο αλλά όλα εξελίχθηκαν γρήγορα και έχω σταθερή πελατεία.
Στην αρχή δίσταζα να ασχοληθώ γιατί μαγείρευα μόνο για την οικογένεια και τους φίλους μου αλλά τώρα έχω πολύ καλό μισθό και την ευκαιρία να νιώθω μέρος της κοινωνίας.
Μερικές φορές είναι δύσκολο για τους μετανάστες να γνωρίσουν κόσμο αλλά με αυτή τη δουλειά δεν νιώθω απομονωμένος'.
Τα πιάτα του είναι χειροποίητα και τα δημοφιλέστερα είναι το μπέργκερ Ρουτζιάμο και τα Ma La νουντλς.
Ο Ακης μας είπε ότι ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του Ζάο που μέσα σε έναν μήνα χρειάστηκε να ανοίξει εταιρεία για να δικαιολογήσει τα έσοδά του από τη μαγειρική.