Τα μυστικά της σαμπάνιας - Κεντρική Εικόνα

Τα μυστικά της σαμπάνιας

Ο αγαπημένος αφρώδης οίνος κρύβει πολλά μυστικά, εμείς σου τα αποκαλύπτουμε

Το ήξερες ότι:

Οι Άγγλοι προτιμούν την ξηρή σαμπάνια, αυτή που σήμερα αποκαλούμε Brut. Όταν η Madame Pommery ξεκίνησε να εξάγει τη σαμπάνια της στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακάλυψε ότι οι Άγγλοι προτιμούσαν τις ξηρές ποικιλίες κι όχι τις γλυκιές που επικρατούσαν μέχρι εκείνη την εποχή.  Αντιθέτως, οι Ρώσοι προτιμούσαν την πιο γλυκιά εκδοχή της σαμπάνιας η οποία ήταν έξι φορές πιο γλυκιά από τη γλυκιά σαμπάνια που πίνουμε σήμερα.  Στην πραγματικότητα η Ρωσία ήταν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σαμπάνιας στον κόσμο. Και η διάσημη σαμπάνια Cristal πήρε το όνομά της από τους τσάρους της Ρωσίας οι οποίοι την έπιναν από κρυστάλλινα μπουκάλια. 

Μία από τις πιο γνωστές μάρκες σαμπάνιας είναι και η περίφημη Veuve Clicquot, η οποία στην πραγματικότητα πήρε το όνομά της όταν ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Philippe Clicquot-Muiron, πέθανε. Η γυναίκα του, η Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης και άλλαξε την επωνυμία σε ‘Veuve Clicquot’ – ‘veuve’ σημαίνει 'χήρα' στα Γαλλικά. Το όνομα παραμένει ίδιο μέχρι σήμερα.  Η μάρκα Veuve Clicquot υπήρξε πρωτοπόρος. Έφερε την επανάσταση στον τρόπο που βγαίνει η μαγιά της σαμπάνιας, χαρίζοντάς της την καθαρότητα για την οποία έγινε γνωστή. Επιπλέον, ήταν η πρώτη που παρήγαγε ροζ σαμπάνια προσθέτοντας κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια της παραγωγής. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν κυκλοφορεί μια σαμπάνια συγκεκριμένης χρονιάς, έχει παρασκευαστεί από τα σταφύλια της χρονιάς εκείνης. Μύθος. Αυτός που το εφάρμοσε πρώτος ήταν ο Γερμανός οινοποιός και αργότερα μέγας γνώστης της σαμπάνιας, Joseph Krug ο οποίος ήθελε να παρασκευάζει κάθε χρόνο το καλύτερο κρασί ακόμη κι εάν αυτό σήμαινε ότι θα χρησιμοποιούσε κρασί παλιότερης σοδειάς. Γεγονός που σημαίνει ότι τα κρασιά που αγοράζουμε σήμερα μπορεί να είναι μείγματα από εκατοντάδες σοδειές και αμπελώνες. 

 

Rich & Famous:

Η σαμπάνια θεωρείται πολυτελές ποτό και πολλοί διάσημοι φαίνεται να την προτιμούν. Όπως η Marilyn Monroe η οποία από ότι φαίνεται έκανε μπάνιο σε σαμπάνια και χρειαζόταν 350 μπουκάλια για να γεμίσει τη μπανιέρα της. Άλλος ένας διάσημος λάτρης ήταν ο ήρωας James Bond. Παρόλο που το διάσημο ποτό του ήταν το martini – "shaken, not stirred" – στην πραγματικότητα τον έχουμε δει να πίνει σαμπάνια πάνω από 35 φορές σε ταινίες του, πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο ποτό!

 

Τα περι στηθους

Επί χρόνια λεγόταν ότι το σχήμα του ποτηριού της σαμπάνιας είχε το σχήμα ενός διάσημου στήθους και δη της Μαρίας Αντουανέτας, γεγονός που είναι απολύτως ψευδές. Για την ακρίβεια ο σχεδιασμός έγινε στην Αγγλία περίπου το 1663. Την εποχή εκείνη η Μαρία Αντουανέτα καθώς και πολλοί άλλοι στους οποίους λέγεται ότι οφείλουμε το ιδιαίτερο σχήμα του ποτηριού της σαμπάνιας, δεν είχαν γεννηθεί καν.