Πώς να μάθω στα παιδιά μου να τρων υγιεινά  - Κεντρική Εικόνα

Πώς να μάθω στα παιδιά μου να τρων υγιεινά

Αυτή είναι η πιο κοινή ερώτηση που μου γίνετε σαν επαγγελματίας διαιτολόγος διατροφολόγος από γονείς.

Με την εύκολη πρόσβαση και επαφή που έχουν τα παιδιά μας σήμερα σε ανθυγιεινά φαγητά είναι δύσκολο πολλές φορές να τα κρατάμε συγκεντρωμένα και να  φάνε υγιεινά φαγητά. Στο Sigmalive μίλησε ο Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Κώστας Χαρή και μας έδωσε κάποια tips για να μάθουμε τα παιδιά μας να τρων υγιεινά.   

Καταρχήν  είναι σημαντικό να ξέρουμε πως η υγιεινή διατροφή ξεκινά από την υπεραγορά. Ότι μπει στο σπίτι θα φαγωθεί οπόταν πρέπει να ψωνίσουμε υγιεινές επιλογές.  Είναι δύσκολο να πούμε στο παιδί μας να μην φάει σοκολάτα τη στιγμή που γνωρίζει πως το 3ο ερμάρι  είναι γεμάτο. Γεμίστε το σπίτι με φρούτα, γιαουρτάκια και μπάρες δημητριακών.

Επίσης, τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τους γονείς τους γι’αυτό πρέπει να είμαστε σωστά πρότυπα για αυτά. Προσοχή όμως στην υπερβολική προσοχή στη διατροφή. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και βλέπουν τη μητέρα να ζυγίζετε καθημερινός και να υιοθετεί αυξηστηρές, στερητικές δίαιτες , υποσυνείδητα μεγαλώνει και θεωρεί πως και αυτό είναι σωστό.

Βάλτε τα παιδία στη κουζίνα και στη προετιμασία του φαγητού. Όταν τα παιδιά βοηθήσουν στην ετοιμασία του φαγητού είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν αυτό το φαγητό αφού νοιώθουν ότι είναι δικό τους δημιούργημα.

Κάντε τη κουζίνα ένα ακόμα μέρος διασκέδασης για τα παιδία. Δίνοντας ονόματα σε διάφορα φαγητά όπως «δεντράκια» στον μπρόκολο, ή το φαγητό του μπαγκς μπάνι για το καρότο ή ποπάυ στο σπανάκι αυτό τα κάνει πιο αποδεκτά στα παιδιά.  Επίσης υπάρχουν διάφορα μαγειρικά σκεύη που δίνουν ωραίες μορφές στο φαγητό όπως καρδίες, αστέρια και χαμογελαστά πρόσωπα.

 Μπορούμε επίσης να κάνουμε διάφορα ντιπ με γιαούρτι ή ακόμα χούμους και να φάμε το καρότο, σέλινο, αγγουράκι με αυτά. Πάρτε ξυλάκια μπαμπού και πείτε στα παιδία σήμερα θα κάνουμε φρούτο-σουβλάκι.

Μην προσπαθήσετε να του μάθετε πολλά φαγητά στην ίδια μέρα ή ακόμα και βδομάδα. Τα παιδία από τη φύση τους είναι διστακτικά στη δοκιμή κάτι καινούργιου οπόταν παρουσιάστε τους ένα καινούργιο φαγητό τη βδομάδα.  

Newsfeed