Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Κεντρική Εικόνα

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης καθιέρωσε την 17η Μαΐου, ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Με τον όρο υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), αναφερόμαστε σε μια κατάσταση όπου η αρτηριακή μας πίεση, δηλαδή η δύναμη με την οποία το αίμα μας πιέζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας, είναι σταθερά υψηλή. Φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ορίζεται μια συστολική πίεση μικρότερη των 120mmHg σε συνδυασμό με διαστολική πίεση μικρότερη των 80mmHg.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Κάποιες φορές μπορεί να μην έχει συμπτώματα, έτσι χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως "σιωπηλός δολοφόνος". Κάποια συμπτώματα που ίσως εμφανιστούν είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, ναυτία και θολή όραση. Η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στην υγεία.

Μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης:

  1. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η απώλεια βάρους από άτομα με υπέρταση μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Σε παχύσαρκα άτομα, η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα γύρω από το σώμα σας, κάτι που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
  2. Ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης είναι η υγιεινή διατροφή:
  • Μείωση στην κατανάλωση αλατιού. Η πρόσληψη αλατιού να μην ξεπερνά τα 5g την ημέρα. Αποφεύγουμε αλατισμένα σνακ, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, έτοιμες σάλτσες και φαγητά κονσέρβας, αλλαντικά, σκληρά ολόπαχα τυριά, φαγητά ταχυφαγείων.
  • Αποφεύγουμε την χρήση επιπρόσθετου αλατιού, δίνοντας γεύση στο φαγητό μας χρησιμοποιώντας διάφορα μπαχαρικά, λεμόνι και ξύδι .
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ ανά ημέρα, σε 2 μονάδες αλκοόλ για τους άντρες (για παράδειγμα 2 ποτήρια κρασί ή 2 ποτήρια μπύρα των 250 ml) και 1 μονάδα για τις γυναίκες (1 ποτήρι κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα των 250 ml).
  • Καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα.
  • Προσθέτουμε στην καθημερινότητά μας τρόφιμα αυξημένα σε κάλιο όπως μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα, πορτοκάλι, αβοκάντο, μήλο, σπανάκι, σκόρδο, κρεμμύδι κ.α.
  • Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών.
  • Όταν πάμε για ψώνισμα, διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά.
  1. Εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας την σωματική δραστηριότητα.

Ο συνδυασμός μιας υγιεινής διατροφής, μειωμένης σε αλάτι και λιπαρά, και σωματικής δραστηριότητας μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA