• Κέικ καρότου - Images
Τάρτα με ΦρούταCupcakes γλυκοπατάτας

Υλικά:

Για ένα κέικ σε φόρμα 23Χ10
150
 
γρ. βούτυρο ανάλατο Lurpak + λίγο ακόμη για βουτύρωμα της φόρμας
150
 
γρ. καστανή ζάχαρη
3
 
αυγά
200
 
γρ. αλεύρι
 
κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
½
 
κ.γ. αλάτι
1
 
κ.γ. κανέλα
½
 
κ.γ. μοσχοκάρυδο
 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100
 
γρ. σταφίδες σουλτανίνες
200
 
γρ. τριμμένο καρότο (από 3 καρότα περίπου)
100
 
γρ. καθαρισμένα και χοντροσπασμένα καρύδια συν λίγα ακόμη για ντεκορ
Για το φρόστινγκ:
300
 
γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
100
 
γρ. καστανή ζάχαρη
1
 
αμπούλα βανίλιας
 
μερικές σταγόνες από λεμόνι
50 λεπτά

Κέικ καρότου

Time estimation : 
50 λεπτά
0
Καθόλου ψήφοι ακόμη

Υλικά:

Για ένα κέικ σε φόρμα 23Χ10
150
 
γρ. βούτυρο ανάλατο Lurpak + λίγο ακόμη για βουτύρωμα της φόρμας
150
 
γρ. καστανή ζάχαρη
3
 
αυγά
200
 
γρ. αλεύρι
 
κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
½
 
κ.γ. αλάτι
1
 
κ.γ. κανέλα
½
 
κ.γ. μοσχοκάρυδο
 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100
 
γρ. σταφίδες σουλτανίνες
200
 
γρ. τριμμένο καρότο (από 3 καρότα περίπου)
100
 
γρ. καθαρισμένα και χοντροσπασμένα καρύδια συν λίγα ακόμη για ντεκορ
Για το φρόστινγκ:
300
 
γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
100
 
γρ. καστανή ζάχαρη
1
 
αμπούλα βανίλιας
 
μερικές σταγόνες από λεμόνι
Εκτέλεση: 

Διαδικασία Παρασκευής για το κέικ καρότου

 

1. Προετοιμασία

Μαζεύετε όλα τα υλικά κοντά σας για να τα ζυγίσετε και να τα προετοιμάσετε. Καθαρίζετε και τρίβετε τα καρότα και τα ζυγίζετε γιατί θα χρησιμοποιήσετε 200 γρ. τριμμένα. Βγάζετε το ξύσμα από το πορτοκάλι στη λεπτή πλευρά ενός τρίφτη.

Με το που ξεκινάτε, βάλτε και τον φούρνο στους 180ºC για προθέρμανση.

 

2. Ετοιμάζετε το αλεύρι

Ζυγίζετε τα 200 γρ,. αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύετε με πιρούνι καλά να πάει παντού και στη συνέχεια προσθέτετε, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε πολύ καλά!

ΤΙΠ: Αναμιγνύοντας το κανονικό αλεύρι με μπέικιν πάουντερ, επί της ουσίας δημιουργείτε φαρίνα που φουσκώνει. Αν προτιμάτε, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε 200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει, αντ’ αυτών.

 

3. Λιώνετε το βούτυρο

Σε κατσαρολάκι και ήπια εστία ( στο 1/3 της έντασης) ζεσταίνετε τα 150 γρ. ανάλατο βούτυρου Lurpak τόσο, όσο να λιώσουν χωρίς να προλάβει να διαχωριστεί ο γαλακτικός ορός και να πάρει χρώμα .

 

4. Ετοιμάζετε την βάση των υγρών συστατικών

Σε μεγάλο μπολ σπάτε τα τρία αυγά, ρίχνετε την ζάχαρη και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο (αρκεί να έχει καταλαγιάσει κάπως η θερμοκρασία του για πέντε λεπτά, να μην ψήσει τα αυγά). Χτυπάτε με το σύρμα βγάζοντας όλα τα νεύρα και απωθημένα σας για περίπου 3 λεπτά, ώστε να δημιουργήσετε μικρές φυσαλίδες μέσα στο μίγμα που αργότερα θα δώσουν αέρινη υφή στο κέικ καθώς θα διαστέλλονται στον φούρνο.

 

5. Κοσκινίστε το αλεύρι μέσα στο μίγμα

Ιδανικά χρησιμοποιείτε το ειδικό κόσκινο που επιτρέπει να πέφτει το αλεύρι σε μικρές δόσεις και έτσι να ενσωματώνεται στο υγρό μίγμα χωρίς σβόλους (διαβάστε το άρθρο για το ρου αν θέλετε να καταλάβετε την χημική αντίδραση που συμβαίνει) . Ταυτόχρονα με το άλλο χέρι, ανακατεύετε με κουτάλι, διπλώνοντας συνεχώς το μίγμα με μια κίνηση που σχηματίζει 8άρια, ώστε να ενσωματώνεται το αλεύρι καθώς πέφτει κόκκο-κόκκο στο υγρό μίγμα για να πετύχετε εν τέλει τέλεια υφή στο κέικ. Ο λόγος γι’ αυτή την κίνηση είναι ότι βοηθά να μένουν οι φυσαλίδες αέρα που δημιουργήσατε πριν, μέσα στο μίγμα , αντί να τις σπάτε με μια πιο απότομη κίνηση. Όσο πιο ψηλά έχετε το κόσκινο, τόσο καλύτερα.

Αν δεν έχετε το ειδικό κόσκινο, χρησιμοποιείστε ένα σουρωτήρι και ένα κουτάλι για να ρίχνετε το αλεύρι, αλλά δεν θα μπορείτε ταυτόχρονα ν’ ανακατεύετε, οπότε ιδανικά ζητείστε βοήθεια από κάποιον άλλον στη συγκεκριμένη φάση. Για να μην κουνιέται το μπολ, όσο ανακατεύετε μια ιδέα είναι να βάλετε κάτω απ’ τη βάση του, ένα υγρό πανί κουζίνας.

 

6. Προσθέτετε τα υπόλοιπα στερεά υλικά στο μίγμα

Σπάτε τα καρύδια σε μια σακούλα σε μικρότερα κομμάτια και ρίχνετε μέσα στο μίγμα τα καρότα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και τα καρύδια. Πάλι με λίγες κινήσεις «διπλώματος» δημιουργείτε το τελικό μίγμα του κέικ.

 

7. Βουτυρώνετε τη φόρμα

Αν έχετε άκαμπτη φόρμα καλό είναι να βάλετε και μια λαδόκολλα στο καπάκι της, για να είστε σίγουροι ότι θα βγει εύκολα το ψημένο κέικ. Σε κάθε περίπτωση το κόλπο που προτείνουμε είναι να κόβετε ένα κομματάκι απ’ το ασημόχαρτο της συσκευασίας του Lurpak και μ’ αυτό να βουτυρώσετε όλη την εσωτερική επιφάνεια της φόρμας σας, είτε είναι άκαμπτη είτε εύκαμπτη.

 

8. Γεμίζετε την φόρμα και την βάζετε για ψήσιμο

Βάζετε το μίγμα του κέικ μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε από πάνω, γλύφεστε και τα δάχτυλά σας στη πορεία, και το τοποθετείτε σε μεσαίο ράφι στον προθερμασμένο φούρνο των 180ºC .

 

9. Ψήσιμο, ανάπαυση και κόψιμο

Το κέικ καρότου θα μείνει στο φούρνο περίπου 45-55’, ανάλογα πάντα με τον φούρνο σας. Καλό είναι στο 45λεπτο να τσεκάρετε με μια οδοντογλυφίδα αν βγαίνει στεγνή απ’ το μίγμα και ταυτόχρονα αν το κέικ έχει ελαφρά μαζευτεί απ’ τις πλευρές της φόρμας κάνοντας ένα μικρό κενό.

Όταν το βγάλετε απ’ τον φούρνο βάλτε το πάνω σε σχάρα να αερίζεται ώστε να πέσει η θερμοκρασία του για να κοπεί στη συνέχεια ώστε να πάρει το φρόστινγκ με το φρέσκο τυρί κρέμα..

Αφού κρυώσει θα το κόψετε κατά μήκος στη μέση, για να μπει εκεί η μια στρώση απ’ το φρόστινγκ που θα φτιάξετε πιο κάτω.

 

10. Μαζεύετε και ανακατεύετε τα υλικά για το φρόστινγκ

Βάζετε το Arla φρέσκο τυρί κρέμα σε μπολ και ρίχνετε την καστανή ζάχαρη, λίγες σταγόνες από ένα λεμόνι και την βανίλια και ανακατεύετε καλά. Οι κρύσταλλοι της ζάχαρης θέλουν αρκετό δούλεμα για να φύγουν αλλά με το που θα μείνει η κρέμα αυτό θα συμβεί αργά μόνο του.

 

11. Απλώνετε το φρόστινγκ και τελειώνετε το κάροτ κέικ

Απλώνετε την κρέμα του φρόστινγκ στη μέση και στην κορυφή του κάροτ κέικ και διακοσμείτε με ολόκληρα καρύδια.

 

Σερβίρισμα: Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε με καφέ, τσάϊ ή και χυμούς, από πρωϊνό, ως γλυκό μετά το δείπνο.

 

Πηγή: Lurpak.com