Κέικ με πετιμέζι, καρύδια και σταφίδες Cheesecake μήλου με σιρόπι καραμέλας

Υλικά:

1
 
κιλό κυδώνια ώριμα
1
 
βιολογικό λεμόνι, το ξύσμα του
 
ζάχαρη*
30 λεπτά

Ζελέ κυδωνιού

Time estimation : 
30 λεπτά
Portions: 
9+ άτομα
0
Καθόλου ψήφοι ακόμη

Υλικά:

1
 
κιλό κυδώνια ώριμα
1
 
βιολογικό λεμόνι, το ξύσμα του
 
ζάχαρη*
Εκτέλεση: 

Σκουπίζουμε τα κυδώνια με ένα πανί για να αφαιρέσουμε το χνούδι. Ακολούθως τα καθαρίζουμε με ένα λεπτό μαχαίρι. Κρατάμε τα φλούδια και τα κουκούτσια μέσα σε τούλι και τα ζυγίζουμε. Τα βάζουμε όλα σε μια λεκάνη, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και αφήνουμε για 24 ώρες.

Την επομένη μεταφέρουμε το περιεχόμενο της λεκάνης σε μια κατσαρόλα με ξύσμα από ένα λεμόνι. Βράζουμε ώσπου να μαλακώσει το κυδώνι και έπειτα αφαιρούμε το τούλι με τα φλούδια και τα κουκούτσια. Περνάμε το κυδώνι από σουρωτήρι, κρατώντας το ζουμί σε ένα μπολ. Πατάμε ελαφρώς τα φρούτα για να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ζουμί, χωρίς να περάσει καθόλου ψίχα.

Ζυγίζουμε το υγρό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη* ίσου βάρους. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αρχικά οι φουσκάλες είναι μεγάλες και μετά γίνονται πολύ μικρές. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, παίρνετε ένα παγωμένο απ' την κατάψυξη πιατάκι και ρίχνετε πάνω του μία σταγόνα ζελέ. Αν δεν «τρέχει» είναι έτοιμο, αλλιώς θα πρέπει να το επιστρέψετε στην φωτιά. Γεμίζετε τα αποστειρωμένα βαζάκια σας και κλείνετε καλά.