Tips για να μην ξεφύγεις αυτές τις γιορτές! - Κεντρική Εικόνα

Tips για να μην ξεφύγεις αυτές τις γιορτές!

Κατά τη διάρκεια των γιορτινών γευμάτων, μπορούμε να ευαρεστηθούμε χωρίς απαραίτητα να πάρουμε περιττά κιλά, καθώς, πιέζοντας το σώμα να μπει σε δίαιτα κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα αντιδράσει αποθηκεύοντας λίπος και αυτά είναι σίγουρα κιλά που μένουν! Επομένως, η συμβουλή μου για να γιορτάσετε το Δωδεκαήμερο χωρίς να κερδίσετε βάρος, είναι να λάβετε μέτρα από πριν.

  • Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα
  • Χυμό λεμονιού κάθε βράδυ

Ο χυμός λεμονιού είναι ο καλύτερος σύμμαχος της εύκολης πέψης, καθώς ευνοεί την εξάλειψη των αποβλήτων και άλλων τοξίνων και ενεργεί τονωτικά στο συκώτι, ώστε να το αναγκάσει να παραγάγει χολή, που είναι απαραίτητη στην καλή πέψη των τροφών.

  • Κάθε γεύμα να είναι ελαφρύ και ισορροπημένο

Καθώς το στομάχι σας θα κληθεί να κάνει βαριά δουλειά την περίοδο των γιορτών, λάβετε υπόψη σας πως πρέπει να περιορίσετε τις λιπαρές τροφές. Επιλέξτε περισσότερα λαχανικά, σούπες και σαλάτες για μια ισορροπημένη διατροφή.

  • Αθληθείτε το πρωί

Καθώς τα γεύματα των γιορτών θα είναι υπερβολικά, εξισορροπήστε την κατάσταση ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα άθλημα το οποίο θα αυξήσει τις ημερίσιες ενεργειακές δαπάνες. Επιπρόσθετα, τα θρεπτικά συστατικά θα απορροφηθούν για τις ανάγκες του οργανισμού παρά για την αποθήκευσή τους σε μορφή λίπους.

 

  • Την παραμονή των Χριστουγέννων

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, προτιμήστε να γεμίσετε το στομάχι σας με λαχανικά, καθώς έτσι του επιτρέπετε να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την οξύτητα που θα προκαλέσουν οι πρωτείνες που θα καταναλώσετε την επομένη, κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Σε καμία περίπτωση μην προσπεράσετε αυτό το γεύμα καθώς, σε περίπτωση παράλειψής του, θα αναγκαστείτε να ριχτείτε κυριολεκτικά με τα μούτρα στο γιορτινό γεύμα της επομένης, με αποτέλεσμα να φάτε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζεστε.

 

  • Τη μέρα των Χριστουγέννων

Πριν το γιορτινό γεύμα αρχίσει, πάρτε ένα φρούτο μαζί με πράσινο τσάι. Αυτό θα σας δώσει το αίσθημα του κορεσμού και θα μειώσει την αίσθηση της πείνας. Επιπρόσθετα, θα σας αποτρέψει από το να πέσετε στην παγίδα ενός πλούσιου απεριτίφ με καναπεδάκια και μπισκότα γεμάτα λιπαρά.

 

  • Κατά το χριστουγεννιάτικο γεύμα
  • Προσοχή στο αλκοόλ!

Γενικά, περιέχει πολλές θερμίδες! Για να περιορίσετε «τις ζημιές», ιδανικό θα ήταν να μην πιείτε. Παρ’ όλ’ αυτά, περιοριστείτε στα 2 ποτήρια καθώς το γεύμα είναι μεγάλο και γεμάτο με... θερμίδες!

  • Περιορίστε την ποσότητα των φαγητών

Η υπερβολή είναι πάντα υπερβολή! Δυστυχώς, δεν μπορείτε να φάτε απ’ όλα! Επομένως, κάντε σωστές επιλογές.

Προτιμείστε τα πουλερικά (κρέας χαμηλό σε λιπαρά) χωρίς πολλή γέμιση. Θα βρεθείτε μπροστά σε διάφορα πιάτα, τα οποία δεν είστε υποχρεωμένοι να τα δοκιμάσετε όλα, καθώς η τακτική «λίγο απ’ όλα», στο τέλος θα σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση απ’ ότι η τακτική «λίγο ακόμα» από μερικά πιάτα.

  • Μασήστε αργά!

Εκμεταλλευτείτε αυτό το γεύμα, για να συνομιλήσετε με όλους τους συνδαιτημόνες. Έτσι, θα υποχρεωθείτε να φάτε με αργούς ρυθμούς και θα αποφύγετε να ξανασερβιριστείτε. Το να καταπίνετε τις μπουκιές χωρίς να τις απολαμβάνετε, δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον. Απολαύστε το γεύμα σας, θα σας χαρίσει την αίσθηση του κορεσμού πιο γρήγορα. Γευθείτε τις γιορτινές λιχουδιές όπως αν ήσασταν σε εστιατόριο γκουρμέ!

  • Μην ξεχάσετε ότι το επιδόρπιο θα είναι επίσης πολύ λαχταριστό και θα δυσκολευτείτε να του αντισταθείτε

Πριν το γεύμα, προσπαθείστε να ρίξετε μια ματιά στο επιδόρπιο και τη σύνθεσή του, έτσι θα φροντίσετε να κρατήσετε λίγο χώρο στο στομάχι σας για ένα μικρό κομμάτι.

 

  • Το βράδυ των Χριστουγέννων

Οπωσδήποτε δε θα πεινάτε πάρα πολύ, ωστόσο πρέπει να φάτε κάτι για να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό για το σώμα. Χορτόσουπα ή φρουτοσαλάτα, η ποσότητα δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτό το βράδυ, όμως, πρέπει να αποφύγετε να ξαναφάτε λιπαρά, γλυκά ή ψωμί. Η πέψη του μεσημεριανού γεύματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί!

 

  • Επανακτείστε τον έλεγχο του σώματός σας την επομένη

Πιέστε τον εαυτό σας να βγει για περπάτημα ή τρέξιμο το επόμενο πρωί. Ποδηλατίστε ή βγείτε για βόλτα με τα παιδιά σας. Αυτή η άσκηση δε θα γίνει με σκοπό να χάσετε βάρος αλλά να απαλλαγείτε από όλες τις τοξίνες που μαζεύτηκαν κατά το γεύμα της προηγούμενης μέρας.

 

  • Γενικά:

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων που θα συνοδεύσουν αυτές τις γιορτινές μέρες, ενσωματώστε στο μενού σας μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (πράσινα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, αποξηραμένα φρούτα κτλ). Διευκολύνουν την αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα και συμμετέχουν αποτελεσματικά στην επιστροφή στην καθημερινή διατροφή. Για να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία, ενυδατώστε ικανοποιητικά τον οργανισμό σας (νερό, τσάι, βότανα).

Το σώμα επανακτά τους συνήθεις ρυθμούς του σε μερικές μέρες: Η προσπάθειά σας δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο να «κάνετε καταχρήσεις» από τα Χριστούγεννα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, τελειώνοντας όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και αλμυρά ή πέφτοντας στην παγίδα των ευκαιριών που προσφέρουν οι υπεραγορές, οι οποίες απλώς θέλουν να αδειάσουν το στοκ τους!

 

Επισκεφτείτε σήμερα ένα από τα καταστήματα Holland & Barrett, όπου το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας δώσει συμβουλές και θα σας προτείνει προιόντα τα οποία ταιριάζουν καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

 

Jean-Philippe Ricau

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος