Διατροφή και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες - Κεντρική Εικόνα

Διατροφή και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Μία καθημερινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για κάθε οργανισμό που θέλει να διατηρείται υγιής, δυνατός, με ενέργεια και φυσικό κάλλος. Όσον αφορά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στη σωστή εξέλιξη του εμβρύου και στη μετέπειτα ανάπτυξή του. Για τις διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μίλησε στο Sigmalive ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κώστας Χαρή.

Τα πρέπει και τα μη
Σύμφωνα με τον κύριο Χαρή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να λείπει τίποτα από τη διατροφή μιας γυναίκας. Επιβάλλεται να τρώει λίγο απ' όλα και πάντα να ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή και Διατροφική Πυραμίδα. Τροφές όπως δημητριακά, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, ψωμί, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, αβγό πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού διαιτολογίου.
Σημαντική είναι η αποφυγή τροφών, αλλά όχι ομάδων τροφών. Συστήνεται η κατανάλωση κρέατος αλλά όχι αλλαντικών, γιατί υπάρχει φόβος για την ασθένεια της λιστέριας. Απαγορεύονται τα ωμά ψάρια, δηλαδή το σούσι αλλά και συγκεκριμένα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας και το σκουμπρί. Επίσης γαλακτοκομικά τα οποία δεν είναι παστεριοποιημένα, όπως το τυρί ροκφόρ, τα γαλλικά τυριά καραμπέρ και το μπρι δεν ενδείκνυνται. Πρωτεϊνούχες τροφές όπως τα κρεατικά πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο με όσο  το δυνατόν λιγότερο λίπος. Τα γλυκά μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή της εγκυμονούσας, πάντα σε μικρές ποσότητες, αφού κρύβουν τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης. Ακόμα και εάν μια γυναίκα δεν έχει κάποιο ιατρικό ιστορικό με διαβήτη, μπορεί να αναπτύξει  διαβήτης κύησης. Μια κατάσταση, η οποία βάζει σε περιπέτειες και την ίδια την εγκυμονούσα αλλά και το βρέφος. Πρέπει να αποφεύγονται οι διάφορες σάλτσες, το πολύ αλάτι, τα πολλά λιπαρά, το τηγάνισμα των τροφών, το αλκοόλ, όπως επίσης και η καφεΐνη.

Διατροφικές ανάγκες σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης 
Κάθε τρίμηνο έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες, όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, τόσο αυτές αυξάνονται. Στο πρώτο τρίμηνο οι ανάγκες δεν αλλάζουν, ενώ στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο οι ανάγκες είναι 300 θερμίδες περισσότερες κάθε μέρα. Στην περίπτωση της δίδυμης κύησης μια γυναίκα χρειάζεται από την αρχή 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα και για τρίδυμη κύηση 600 θερμίδες. Επίσης αυξάνεται η ανάγκη για πρωτεΐνη, σίδηρο και φολικό οξύ.

Δίαιτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Στις περιπτώσεις τις οποίες μια γυναίκα ακολουθεί συγκεκριμένο είδος διατροφής, όπως χορτοφαγική, δεν επηρεάζεται η εγκυμοσύνη, αφού μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε πρωτεΐνη από φυτικές πηγές, δηλαδή τροφές όπως όσπρια, ταχίνι, ξηροί καρποί, κινόα. Όσο για την ωμοφαγία δεν ενδείκνυται κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Διατροφή και θηλασμός 
Όταν μια γυναίκα θηλάζει, οι ενεργειακές της απαιτήσεις είναι πιο υψηλές και πρέπει να προσέχει πολύ περισσότερο τη διατροφή της απ' όταν ήταν έγκυος. Καλύτερα είναι να αποφεύγονται το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά. Όσον αφορά τα λαχανικά, η μητέρα πρέπει να είναι προσεκτική στο τι καταναλώνει, αφού το μπρόκολο και το κουνουπίδι μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο μωρό.  

Μικρές συμβουλές για τις μελλοντικές μανούλες
Παράλληλα με τις επισκέψεις στον γυναικολόγο, επιβάλλεται η συχνή επίσκεψη στον  διατροφολόγο, αφού ένα σωστό διαιτολόγιο μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για διαβήτη 2
Η σωστή διατροφή αποδεδειγμένα βοηθάει και στην καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι από έρευνες που έχουν γίνει, η υγεία του παιδιού καθορίζεται από τη διατροφή της μητέρας 6 μήνες πριν να γεννηθεί.
Οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι αφορμή για βελτίωση των διατροφικών συνηθειών όλης της οικογένειας.
Όσο περισσότερο βάρος βάζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο πιο δύσκολος είναι ο τοκετός.
Μια γυναίκα είναι πιο εύκολο να επιστρέψει στην προηγούμενή της κατάσταση εάν ο τοκετός είναι φυσιολογικός και αν θηλάζει.
Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι σε θέματα διατροφής να παίρνουν συμβουλές από ειδικούς και όχι μέσα από το διαδίκτυο και τα περιοδικά.

Το σημαντικότερο στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα.

Της Λουΐζας Αργυρού