Σωστή χρήση κατεψυγμένων προϊόντων

Τα κατεψυγμένα προϊόντα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε γνώση για το πώς πρέπει να τα χειριζόμαστε, έτσι ώστε να μας παρέχουν όλα τα καλά που έχουν.

Τα προϊόντα που προορίζονται για την κατάψυξή του ψυγείου μας δεν πρέπει να μένουν εκεί για πολλές μέρες, γιατί τότε εξασθενούν τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτά. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός πως τα ψυγεία που έχουμε στα σπίτια μας δεν είναι ειδικά έτσι ώστε να συνεισφέρουν στην διατήρηση των τροφίμων για περισσότερο από ένα χρονικό διάστημα. Οπόταν καλό είναι να γνωρίζουμε τις δυνατότητες που έχει το ψυγείο μας προτού προβούμε στην αγορά τους.

Η απόψυξη είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο όσον αφορά τα κατεψυγμένα τρόφιμα που τείνει ιδιαίτερης προσοχής. Ο πάγος που δημιουργείται γύρω από τα προϊόντα τα προστατεύουν από τυχόν αλλοιώσεις. Ο πάγος πρέπει να λειώσει με σταθερό ρυθμό έτσι ώστε να γίνει νερό και να απορροφηθεί από το προϊόν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δεν χρειάζεται να αποψυχθεί εντελώς αλλά μερικώς.

Πολύ σημαντικό είναι το ξανά πάγωμα του προϊόντος, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται και ο λόγος δεν είναι άλλος πέραν από το ότι σε κάθε θερμική αλλαγή το προϊόν χάνει σε θρεπτική αξία. Η ψύξη πρέπει να γίνει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο δεν μπορούν να παρέχουν τα ψυγεία των νοικοκυριών. Οπόταν το ιδανικό θα ήταν όταν βγάζουμε κάτι από την κατάψυξη να το καταναλώνουμε για να μην χρειαστεί να το ξανά καταψύξουμε.

Παραθέτουμε πιο κάτω μερικές συμβουλές από το Ινστιτούτο Καταναλωτών:

  • Να γίνεται πάντα έλεγχος των ψυγείων από τα οποία αγοράζουμε τα προϊόντα μας. Τα θερμόμετρα πρέπει να είναι σε σημείο που να μπορεί ο καταναλωτής να δει την θερμοκρασία, η οποία πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 18.
  • Στην εσωτερική πλευρά των τοιχωμάτων των ψυγείων πρέπει να υπάρχει γραμμή μέγιστης φόρτωσης.
  • Η συσκευασία του προϊόντος δεν πρέπει να είναι σκισμένη η φθαρμένη.
  •  Να μην αγοράζεται προϊόντα που έχουν πάγο στην συσκευασία τους, πιθανόν να είχαν ξεπαγώσει προηγουμένως.
  • Τα κατεψυγμένα να τα ψωνίζεται τελευταία. Επίσης να μπαίνουν όλα στην ίδια τσάντα για να διατηρείται η θερμότητα τους. Αλλιώς να χρησιμοποιείτε ισοθερμικές τσάντες.
  • Να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία των προϊόντων, είναι πάντα βοηθητικές και απαραίτητες.

 

Οφείλουμε για το καλό της υγείας μας όχι μόνο να αφομοιώσουμε αυτούς τους χρυσούς κανόνες αλλά και να τους εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας. Η σωστή χρήση των κατεψυγμένων προϊόντων που αγοράζουμε συντείνει στο να λαμβάνουμε όλες τις θρεπτικές και διατροφικές αξίες από αυτά όταν τα καταναλώνουμε.

http://www.foodsaver.com.cy

ΠΗΓΕΣ. Newsbeat, mydiatrofi